dijous, 6 de gener de 2011

Facebook i Goldman Sachs

Interessant la inversió de Goldman Sachs a Facebook: ha invertit 450$ milions, valorant Facebook en 50.000$ milions, i oferirà 1.500€ milions en accions als seus clients (nota: encara que ho vulguis és molt complicat ser client de Goldman; has de ser ultra ric sota els seus estàndars, el que segurament no inclou més de 20 o 30 famílies catalanes).

Valora Goldman en 50.000$ milions a Facebook? Bé, una prèvia. Si algú vol comprar accions de Facebook a través de Goldman, tenint en compte les comissions que ha de pagar a Goldman ("4 percent placement fee and a 0.5 percent expense reserve fee for their shares, as well as giving up 5 percent of gains" segons el NYT) vol dir que valora Facebook en prop de 60.000$ milions segons el NYT. Tot i això, Goldman ha rebut una gran demanda, sembla que al voltant de 3.000$ milions (si vols tenir accions de Facebook és l'única alternativa que tens, i invertir en Facebook és cool).

Tenint en compte ingressos que li generarà la revenda a altres clients i les més que possibles comissions quan Facebook surti a borsa que Goldman segurament liderarà i altres ingressos que tindrà (com per exemple fer clients seus de banca privada a la gent de Facebook que es forraran quan surtin a borsa), vol dir que a la pràctica Goldman no ha invertit 450$ milions d'inversió sinó molt menys, implicant una valoració molt més baixa que aquests 50.000$ milions.

I tornem, valora Goldman a Facebook en 50.000$ milions? Una informació clau, Goldman va tenir l'oportunitat per comprar accions de Facebook per ell i els seus inversors a través del seu fons Goldman Sachs Capital Partners, sense generar negoci induït... i ho va rebutjar ("A Goldman Unit Is Said to Have Rejected Facebook").

Es pot vendre a tercers una cosa a un preu que tu no compraries per a tu?

Tenint en compte que estem parlant d'inversors sofisticats, la resposta és sí, sempre i quan ho expliquis bé i donis tota la informació. Ara, que els inversors s'ho pensin bé: estem parlant d'una empresa amb 2.000$ milions de vendes, molts diners, però valorar en 50.000$ milions Facebook implica un múltiple de 25 vegades les vendes! I Goldman ha fet grans inversions i ha estat al costat de grans empreses americanes com Ford o Ralph Lauren... i també ha participat en alguns dels desastres més grans de la història d'Internet (us enrecordeu de Webvan?).

Inversió amb moltes implicacions, una d'elles que no s'ha parlat gaire: es vol limitar la inversió directa dels bancs (Volcker's Rule) i aquesta inversió podria estar a la frontera ("Does Goldman’s Facebook investment violate the Volcker Rule?").

I per acabar, un post magistral del Professor Damodaran sobre inversions en empreses privades en general i sobre Facebook en particular ("The Facebook Valuation!").

2 comentaris:

Edgar B. Company ha dit...

Em quedo amb una frase:
"I would trust a market price derived from a consensus of a thousands of buyers and sellers to get the value right more than I trust the price from a single transaction, even if the buyer and seller are supremely sophisticated. "

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Edgar, you're 100% right!