dimarts, 4 de gener de 2011

És possible un dèficit de 7.800€ milions?

El President Mas ha explicat que dèficit de la Generalitat pot arribar als 7.800€ milions, més del doble del previst. Sopresa? No pels lectors d'aquest blog!

Fa un parell de setmanes explicava ("Les necessitats reals de finançament de la Generalitat l'any 2011") que el deute de la Generalitat i de les empreses públiques i ens que en depenen (partint de dades del Banc d'Espanya a 31/12/2009 - veure aquí i aquí - i l'estimació prevista de la Generalitat) ha augmentat 10.020€ milions l'any 2010, mentre que la Generalitat només reconeixia 4.700€ milions de dèficit. I que ens falta informació, però d'entrada això no quadra.

On està la diferència? Una part deu venir d'un major endeutament d'institucions com l'Institut Català de Finances, que dóna finançament a empreses catalanes, i això no compta com a dèficit. I la resta? Doncs del dèficit de la pròpia Generalitat i de les empreses públiques i ens que en depenen.

Recapitalutant, la Generalitat ha augmentat el seu deute en 10.020€ milions l'any 2010. És possible doncs que el dèficit sigui de 7.800€ milions? I tant! I més i tot.

Espero que tinguem aviat les dades concretes i oficials per entendre la magnitud (o no?) de la tragèdia. I quan les tinguem fixem-nos també en les obligacions pendents de pagar, és a dir, tots aquells que han venut un producte o servei a la Generalitat o simplement estan pendent de rebre un ingrés de la Generalitat i encara no han cobrat

P.D. Em vaig proposar no escriure més sobre les finances de la Generalitat i no he estat capaç de mantenir-me ferm ni 24 hores...

3 comentaris:

Antoni ha dit...

Espero que NO deixis d'escriure de les finances de la Generalitat

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Antoni, suposo que ho seguiré fent, tot i que m'agradaria deixar de fer-ho... Gràcies pel teu comentari i suport!

Anònim ha dit...

Salvador, No podràs perquè com bé expliques encara hi ha "marro"...

Salut i endavant!