diumenge, 19 de desembre de 2010

Quant és el deute de la Generalitat?

Aquest cap de setmana he llegit un parell d'articles a La Vanguardia i a l'ARA que, a partir de dades del Banc d'Espanya, deien que el deute de la Generalitat a 30 de setembre d'enguany era de 30.304€ milions.

Malauradament és molt més. Cal afegir el deute de les empreses públiques (com l'Agència Catalana de l'Aigua o la Corpo) que, segons el propi Banc d'Espanya, era de 7.752€ milions. I també les obligacions reconegudes pendents de pagar, que eren de 3.069 a novembre (ha baixat respecte els 3.725€ milions de setembre, potser per l'entrada de tresoreria a la Generalitat després dels bons patriòtics). I una dada que no disposo: inversions en infrastructures, hospitals o altres que es pagaran a llarg termini (p.e. 20 o més anys), donades en règim de concessió a les empreses de forma que no apareguin com a deute en els comptes de la Generalitat.

Fa uns dies escrivia sobre "El problema del deute català" i una lectora del blog em preguntava per email què proposava per solucionar-ho. La solució és doble: bona gestió de recursos públics, que a curt termini passa per una retallada molt gran de les despeses (no pot ser que la Generalitat no tingui 1 de cada tres euros que gasta); i acabar amb l'espoli fiscal.

Una dada: l'espoli és d'uns 20.000€ milions a l'any, sense espoli ens políem el deute en només dos anys.