dissabte, 25 de desembre de 2010

Múrcia, València i Catalunya

Protestes i incidents a Múrcia per les mesures del govern autonòmic per reduir el dèficit públic. Segons el Síndic de Comptes del País Valencià, la seva Generalitat està en fallida tècnica. I la Generalitat de Catalunya?

Els números són els que són. Però suposem que en veritat són molt millor del que semblen (?): la remuntada és igualment complicada i dolorosa. Per una banda estem dins d'Espanya, estat qüestionat en els mercats financers, el que perjudica la percepció de solvència d'institucions associades a Espanya (incloent empreses molt solvents, pagant justos per pecadors) i dificulta l'accés a capital. I si la despesa de les autonomies es desmadra, l'estat espanyol tindrà pressions per fer una LOAPA financera a les autonomies i, ja de pas, als ajuntaments (en gran part per culpa del deute descomunal de l'ajuntament de Madrid).

Aquests són els condicionants externs, difícilment gestionables si les finances de la Generalitat estan més o menys bé (!). Quines alternatives té Catalunya per no caure en l'escenari de tempesta perfecta? I com pot afrontar Catalunya aquests reptes amb la seva situació financera actual?

P.D. Per evitar les crítiques d'una lectora que em diu que exposo però no proposo: racionalitzar la despesa pública (aka gran retallada en el curt termini) i gestionar els nostres impostos, amb pacte fiscal... o sense pacte.