divendres, 24 de desembre de 2010

Magnitud de la tragèdia

Ja tenim dades oficials del Govern sortint: el deute de la Generalitat és de 40.607€ milions (fa dies que aviso que la xifra que deien els diaris de 30.304€ milions a setembre d'enguany no incloien les empreses públiques, amb el qual el deute al setembre era ja de +38.000€ milions). I a aquest deute cal afegir les obligacions reconegues i no pagades, que a novembre eren de 3.069€ milions

I el que per mi el més greu ("El problema del deute català"): els refinançament de deute de l'any 2011 sumen 8.788€ milions. I a això caldrà afegir el dèficit que es generi el 2011, difícil d'eliminar a curt termini ja que la Generalitat no té 1 de cada 3 euros que gasta. La dificultat d'aconseguir aquests diners són el que ens pot dur a l'escenari de tempesta perfecta (i durant el camí seguir l'exemple de California).

La bona notícia (gran notícia!) és que el nou Conseller d'Economia serà el Professor Mas-Colell, mestre i patriota. L'hem de felicitar, i ens hem de felicitar de tenir com a Conseller un dels economistes amb més prestigi del món (tot i que, per justícia, no podem oblidar altres noms que han sonat que segur que ho haurien fet molt bé).

Té un doble repte: racionalitzar la despesa pública i aconseguir un tracte fiscal just per Catalunya. Respecte el primer tema, haurà d'aplicar mesures doloroses, però si algú protesta que sigui equànim ("Protestes repartides"). I respecte el segon, el pacte fiscal, el concert o simplement acabar amb l'espoli, l'hem de donar suport: recolzar... i apretar. De fet us proposo que amb el nou Govern, almenys durant un bon període de gràcia, l'hem de recolzar i apretar, ajudar i exigir. També des de l'independentisme.

Actualització: aquí està l'enllaç amb l'informe, encara no l'he pogut analitzar (i avui, sent Nadal, no sé si ho faré!)