dimarts, 7 de desembre de 2010

Incompetència econòmica (d'alguns) polítics

Article recomanat de Charles W. Kadlec a Forbes: "The Economic Incompetence Of The Political Class".

Explica la tendència de molts polítics a "over-promised, under-delivered and squandered vast amounts of their citizens' wealth" i com això acaba afectant al benestar i a la prosperitat dels ciutadans quan la situació es torna insostenible. Com el cas de ZP, que va gastar i malgastar tot el que va poder... fins que va haver de parar de cop i adoptar mesures socialment injustes, com congelar les pensions.

Esmenta el cas de "Greece, Ireland, Spain, Portugal, California, Illinois, Los Angeles and Chicago" i, després de presentar exemples dramàtics als Estats Units, explica també el cas dels estats europeus, que abans podien devaluar la seva moneda i que ara "with the euro devaluation is off the table, and capital markets are beginning to bring the political class--and the supporters of big government--to account". Tornant a l'exemple ZP, gastar i malgastar fins que els mercats (els que financen la festa) van dir prou.

I una lliçó interessant:

"... to live in liberty requires an elevated level of diligence, oversight and skepticism of our elected officials. Taxpayers and financial market regulators need to insist on more honest accounting and disclosure of the true costs of the government programs in general, and government employee pensions and benefits in particular".

És a dir, qualitat dels nostres governants, però també (i sobretot!) capacitat per avaluar-los.

I a tot això nova etapa a Catalunya: espero que segueixin la filosofia de no estirar més el braç que la màniga i no portar-nos a un carreró sense sortida... o treure'ns del carreró on ens trobem (segons com valori cadascú la situació actual). Els planyo: hauran de prendre mesures d'austeritat molt dures però absolutament necessàries, i els acusaran de neoliberals quan l'alternativa seria continuar com fins ara fins arribar a l'abisme.

I sobre aquest tema, una idea que fa un temps que em ve al cap però que malauradament no tinc ni temps, ni diners ni segurament capacitat per tirar-la endavant: una institució totalment independent que tingui com a missió avaluar els programes públics, el seu cost, el seguiment pressupostari i l'avaluació de l'impacte econòmic de totes les accions del Govern, però també les que proposen els partits de l'oposició. Així podríem formar-nos una millor opinió no només sobre què fan i proposen els partits, sinó sobretot les seves conseqüències... i també si ens les podem permetre.

O l'alternativa, que vaig proposar fa temps: que el Govern, a risc de malbaratar, millor no faci res ("Mesura anticrisi: vacances pagades pel govern i diputats").

5 comentaris:

bacus ha dit...

un moment pq amb 'mesures molt dures' depèn de quines estem parlant de incompliment del acordat o contracte, com podrien ésser les pensions o l'atur cotitzat....


vigileu el que feu ja que encara que sigui obligatori existeix un acord tu pagues X ara i després reps Y.

això només es pot canviar amb un nou acord o que la part perjudicada ho accepti...

o sino.... visca la festa...

un contracte de lloguer és 1 anys mínim 5 anys màxim, doncs el dit fum que en siguin 15 o 2....

en inseguretat jurídica també pot incorre un estat com una sa més, tingui boe, exèrcit i X esclavitzats.

no és possible donar-se de baixa de pagar el fons de pensió obligatori estatal ni el d'aturat... això ja fot... canviar les regles de joc en mitja partida és trencar la baralla i ser un mal perdedor (els que et parasiten a tu i a sobre diuen que es pel teu bé i +++ 'nosaltres hem fet i t'hem donat' omitin descaradament que vosaltres amb el meu treball us heu quedat un % i a sobre em voleu fer creure que regaleu diner que previament m'heu robat a punta de pistola, estat de 'dret' i collonades variades)


salut i peles

bacus ha dit...

simple, fàcil, sencill, que ho enten tothom i és just

1er punt de l'ordre del dia
1a s'ha de modificar el sistema piramidal de les pensions.

a partir d'aquí hi ha un fork que es diu en informàtica....

http://digitizor.com/2010/11/01/and-so-the-exodus-begins-33-developers-leave-openoffice-org/


els que vulguin seguir endavant, els que no que els hi paguin el cotitzat i bona nit i tapa't...

-és que sense vosaltres el tinglado no funciona.... ja i l màfia tampoc vivim en un sitema democràtic i el lladrocini i la coacció estan penats.

Manel des de l'exili ha dit...

MOlt bona idea lo de l'organisme independent. fa temps que també tenia en ment un altre més actiu, semblant al que tu fas amb el Emma per contrarestar o donar resposta als atacs espanyols al català i a la nostra identitat com a catalans.
Incläos jo faria un grup advocats voluntaris que es dediquessin amb diners recaptats per internet de posar demandes a empreses, mitjans i persones que ens insulten o difamen.

Anònim ha dit...

I l'oficina antifrau, i el tribunal de comptes i la fiscalia general, i...? Són farses? Serveixen per encobrir els mals funcionaments, encarint-los amb la seva pròpia existència o que passa aquí?

S&I!

Jaume

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Gràcies a tots per els vostre reflexions