dijous, 16 de desembre de 2010

Alemanya i Catalunya

Hi ha qui qüestiona si Alemanya ha de tenir tan poder i marcar la política financera d'Europa. Però hi ha una dita que diu "qui paga mana" (i en anglès "money talks" i en alemany vindria a ser "Geld regiert die Welt", els diners governen al món). I hi ha una dita en castellà que diu "es de bien nacidos ser agradecidos" ("és de ben nascuts ser agraïts").

Fixa't en el següent gràfic que explica les balances fiscals de la Unió Europea l'any 2008 (via McCoy):

Doncs això, Alemanya va fer transferències fiscals a la Unió Europea per valor de 8.774€ milions, i Grècia va rebre 6.280€ milions, Espanya 2.813€ milions i Portugal 2.695€ milions.

Amb aquesta aportació té sentit que Alemanya vulgui defensar els seus interessos i ningú li pot discutir la seva legitimitat per fer-ho. I més quan aquests interessos passen per a què els estats que ha ajudat no estirin més el braç que la màniga posant en risc el seu benestar i prosperitat.

I per cert, Alemanya dedica 8.774€ milions a Europa i Catalunya destina +20.000€ milions a l'estat espanyol cada any. Ja que no es compleix ni complirà la màxima "qui paga mana" estaria bé que almenys és complís això de que "és de ben nascut ser agraït" (o com a mínim que ens deixessin d'acusar d'insolidaris quan reclamem un finançament just).

Alemanya pot amenaçar Espanya d'expulsar-la de l'euro o amenaçar de marxar ella. Què hem de fer els catalans? Quan ho farem? I ho farem de veritat?

5 comentaris:

Ruth ha dit...

Clar i català!

Josep (sl) ha dit...

D'acord al 100%.

Anònim ha dit...

També hi ha la dita "he who pays the piper, calls the tune". És més llarga que "money talks" però més gràfica. Nosaltres paguem "the piper" i no solament no podem triar la tonada, sinó que ni tan sols ens deixen escoltar-la.

Anònim ha dit...

"banyuts, i pagant el mam", aquesta es la que mes s'hi sembla a la nostra situació.

salut!

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Gràcies a tots pels comentaris i pels suggeriments sobre com dir-ho d'una altra forma!