dimecres, 10 de novembre de 2010

Fed i legitimitat democràtica

Interessant reflexió de David Hussman Bubble ("Buble, Crash, Bubble, Crash, Bubble") on, apart de parlar de la situació dels mercats i de l'economia, es refereix a la legitimitat democràtica d'algunes accions de la Reserva Federal americana

Given that fiscal authority is enumerated by the Constitution as the sole right of Congress, and spending is prohibited by the Constitution without explicit appropriation, it seems clear - regardless of how the Federal Reserve Act is written - that monetary operations involving anything but Treasury securities contain unconstitutional “fiscal component,” unless they involve repurchase agreements that would make the Fed whole even if the underlying securities were to fail.

Per concloure:

When the Fed acts outside of the role of liquidity provision, it does more harm than good. Worse, we have somehow accepted a situation where the Fed's actions are increasingly independent of our democratically elected government.

Manca de legitimitat de la Reserva Federal per fer el que fa: potser és correcte (Hussman creu que no), però no ho hauria de fer, entre altres perquè estaria realitzant polítiques fiscals. I això li correspondria al Congrés, que és qui està legitimat per fer-ho.

El paper dels bancs centrals i el seu control és un problema no resolt d'aquesta crisi. Ara, des d'un punt de vista pràctic, un problema a l'hora, primer potser solucionem la crisi.

2 comentaris:

Salvador ha dit...

Nomes per complementar, aquest post m'ha recordat el que vaig llegir un día sobre aquesta controvèrsia dels bancs centrals, que ve de lluny. Extrec de wikipedia (disculpeu que es en castellà, en català no hi es i prefereixo no traduir per no malinterpretar) del president dels EUA Andrew Jackson del segle XIX: No constituye un peligro para nuestra libertad e independencia el tener un banco que tiene tan poco en común con nuestra nación? ¿No representa el mismo una causa de temor el pensar en la pureza y la paz de nuestro proceso eleccionario y en la independencia de nuestro país en guerra? El tener control de nuestro dinero, el recibir el dinero público y el mantener a miles de nuestros ciudadanos en un estado de dependencia, sería peor y más peligroso que cualquier enemigo militar y naval. — Herman E. Cross, Documentary History of Banking and Currency in the United States, Chelsea House, pp. 26, 27.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Reflexió interessant, i el text demostra que és una discusió que ve de lluny: sens dubte la Fed (i equivalents) han d'existir i, tot i preservar la seva independència, cal buscar mecanismes de control.