diumenge, 7 de novembre de 2010

Ens van avisar de la crisi... fa 70 anys!

Molt interessant l'article de Jason Zweig al WSJ ("The Man Who Called the Financial Crisis—70 Years Early") arran un estudi de David Levy (George Mason University) i Sandra Peart (University of Richmond) ("Prudence with Biased Experts: Ratings Agencies & Regulators") on explica les arrels de la crisi fa 70 anys... i com l'economista Melchior Palyi ja ho va avisar!

L'any 1936 van obligar als bancs que les seves inversions havien de ser investment grade per almenys dues agències de rating, i el professor Melchior Palyi va avisar que els bons investment grade també feien fallida de forma freqüent.

The record was so unreliable that it would be "still more responsible," Mr. Palyi growled, to "stop the publication of ratings altogether."

També va advertir que fixar aquesta obligació podia comportar que els bancs traspassesin a les agències de rating la responsabilitat d'analitzar bé les seves inversions. La va clavar.

He was especially troubled that the new banking rules switched the responsibility for credit safety from bankers—and even bank regulators—to ratings firms.

Aquest tema de confiar en els ratings sense analitzar les inversions ha estat especialment rellevant amb les subprime: les agències de ràting no entenien el que avaluaven i deien que era collonut, i com les agències de rating deien que eren inversions de qualitat inversors teòricament sofisticats compraven aquestes inversions (llibre imprescindible: "The Big Short" de Michael Lewis).

Arran la crisi actual algunes coses han canviat (veure un dels darrers punts d'aquestes notes aleatòries de la setmana), però no del tot.

In the wake of the crisis, Fitch, Moody's and Standard & Poor's, today's major ratings companies, have all said they have taken steps to improve the transparency and reliability of their ratings and that no one should use credit ratings as the main basis for an investment decision. This year's financial-reform law scales back, but doesn't eliminate, the role of credit ratings in regulation.

El tema de les agències de ràting és un tema clau, però no l'únic. És interessant que en el seu moment algú aixequés la veu. Avui estem (intentant) solucionar la crisi actual, però potser posant també els ciments de crisi futures. En alguns temes no hi ha consens (i massa interessos massa poderosos). Però en altres sí, com la viabilitat del sistema de pensions, que s'ha de solucionar ja, no sigui que d'aquí uns anys no trobem que no una persona, sinó més de 100, ho deien.