dilluns, 15 de novembre de 2010

Cordó sanitari a Europa?

El tema d'Irlanda s'està complicant i molt (comentava fa uns dies la situació irlandesa i només ha anat a pitjor...). Després d'Irlanda va Portugal, sense oblidar Grècia. I cada vegada més aprop.


Drastic action is needed to prevent European bond markets from drying up. Trichet has said repeatedly that current ECB interventions do not target interest rates. So the ECB should decide which countries are inherently solvent, and then protect them against a liquidity squeeze with new, scaled-up interventions that do target interest rates.

(...) At that point, the Europeans should get on with completing their monetary cordon sanitaire: orderly debt restructuring in all countries with debt burdens that are too large to be credibly restructured in Merkel’s new regime.

És a dir, identificar els estats solvents i ajudar-los, i amb els febles fer un cordó sanitari i reestructurar-los. On estaria Espanya en aquest escenari?

La clau per mi és com perceben (i percebran) els mercats de la situació d'Espanya, el que crec que acabarà comportant majors pressions per reduir el dèficit públic: en algun moment "algú" descobrirà (o els fets demostraran) que l'objectiu de dèficit públic del 6% que s'ha compromès l'estat espanyol no és creïble ja que assumeix un creixement de l'economia de l'1,3% i s'haurà d'aplicar el Pla B que demana el Banc d'Espanya. I menor dèficit públic comportarà menor despesa pública, allargar la crisi econòmica... i potser també conseqüències a les CCAA.

L'escenari del cordó sanitari és només una proposta de Simon Johnson (per cert, antic economista en cap del FMI) i de Peter Boone. De fet Irlanda diu que té diners fins el juny, tot i que hi ha una gran pressió europea per l'efecte contagi de la situació d'Irlanda (p.e. Portugal). Passi el que passi i acabi com acabi, no pensem que això no afectarà a Espanya, de forma immediata (de fet ja ha pujat el diferencial de tipus amb Alemanya) o a mig termini en funció del compliment de l'objectiu de dèficit públic.