dissabte, 30 d’octubre de 2010

Notes aleatòries de la setmana (II)

  • Què guanyem tenint centres d'excel·lència com aquest? Una reflexió al respecte, "You can raise productivity through R&D, but geography matters a lot", és a dir, la localització (en aquest cas Catalunya i la seva indústria) surt molt beneficiada que es desenvolupi R+D capdavantera i excel·lent: "... location does matter. There is a strong link between R&D and growth through knowledge "spilling over" between firms – this means that research will generally be under-provided by the market. But this process has an important geographic element – having your inventors close to where the R&D is occurring means that you benefit a lot more from the new ideas. This is why local policymakers like to attract R&D facilities into their areas, but it is also why regional convergence, if it occurs, is often so slow". Conclusió òbvia: potenciem els centres de recerca excel·lents a Catalunya (i dediquem més diners al R+D a Catalunya!)
  • No se'n parla gaire, però als Estats Units tenen un lio monumental amb l'execució de les hipoteques impagades (el que ja s'anomena Foreclosuregate) per la negligència de moltes entitats financeres. Però una altra raó important és pel deficient funcionament del registre de la propietat als EUA, com ens explica el professor Benito Arruñada a "Aprendamos del caos hipotecario de EEUU". I del caos americà en podem treure lliçons interessants, com els perills d'alguns punts de la Llei d'Economia Sostenible (quin nom més progre, no?) ja que tot i que actualment les coses funcionen ja que tenim "una titularidad claramente establecida por un registro imparcial y público", les normes proposades "insisten en comprimir trámites sin atender a su utilidad, y en reducir tasas por debajo del coste de los servicios". Per què espatllar una cosa que funciona? "If it aint broken, don't fix it!"
  • Els "molt rics" no es volen jubilar (via Barclays Wealth) ja que la seva feina és el seu hobby. O com diu (em sembla) Confuci, "Fes el que t’agrada i no treballaràs mai més a la teva vida". Quan s'aconsegueix aquest estadi és genial, tot i que es té (tinc) un permanent neguit de que potser algun dia s'acaba
  • Llarga agonia de California, ara nova retallada de funcionaris ("California Cut 37,000 Government Jobs in September; Much More to Come"). Si fos independent California seria la setena potència mundial, i tot i així està en una imparable i contínua decadència per la nefasta gestió dels seus recursos públics. És un bon referent per conèixer les implicacions d'un dèficit desorbitat i del procés dolorós per reduir-lo. Per cert, el dèficit previst per California aquest 2010 és de 19.100$milions (13.695€ milions) milions, el de la Generalitat (5 vegades més petita en termes de població i encara més en termes de riquesa), de 9.400€ milions. Implicacions?
  • 15 regles per tractar amb Wall Street, aplicable també quan analitzem oportunitats d'inversió. Prudència, sentit comú, entendre què comprem, i sobretot tenir en compte els incentius dels que estan a l'altre costat de la taula. I el consell 15: "There is no free lunch: Repeat after me: There is no free money, no riskless trade, no way to turn lead into gold. If you remember no other rule, this one wills ave your bacon time and again". És a dir, no hi ha duros a quatre pessetes, el rendiment i el risc sempre van lligats, ningú regala res... o com ho vulguis dir. No free lunch!
  • I per si busques escola per aprendre a volar: