divendres, 24 de setembre de 2010

Socialistes i el debat de la independència

Penso que els independentistes ens hem de felicitar de la campanya del PSC-PSOE, parlant explícitament contra la independència. Per un costat situa la independència en el centre del debat polític i per l'altre facilita que hi hagi debat i per tant que es puguin confrontar posicions.

De fet uns dels problemes en les consultes locals era que en molts actes només hi eren (érem) els pro-independència i els que estaven en contra optaven (amb honroses excepcions) per no participar en el debats.

Ara sembla que la situació està canviant, ja que el PSC-PSOE ataca directament la independència (com Miquel Iceta amb el seu "Combatrem l'independentisme") o utilitzant la independència per atacar a CiU (Rocío Martínez-Sampere amb "Qui vol la independència se'n va a Convergència"). Parlen de la independència, fet positiu, però poques vegades argumenten el per què no convé.

Bé, fins ara, i en això per mi ha estat clau el President Montilla amb el seu "la independència seria decadència": collonut, parlem-ne! Un parell de respostes, la del sempre brillant Salvador Cardús a Tribuna ("Encara més decadència?") i també la genial de Modest Guinjoan a La Vanguardia ("Decadencia"). I més, i un debat interessant i que ens convé: què és millor, la situació actual o si fòssim independents? I en línia amb el que diuen Cardús, Guinjoan i molts altres, qui vol continuar amb la situació actual? Qui creu que la situació actual és la que permet garantir un millor benestar per nosaltres i els nostres fills? Qui dubta que ens aniria tot molt millor si tinguèssim un estat?

Debat que ens convé i que se suma al desacomplexament amb que cada vegada es parla i es defensa la independència, des del "Adéu Espanya" de TV3 al pregó independentista de Joan Margarit, situant la independència al centre del debat polític. Parlem i debatem sobre la independència, el debat ens beneficia. I de pas hauríem d'aprofitem per aprofundir i explicar molt més en el com l'aconseguirem i per a fer què.

Doncs això: penso que ens hem de felicitar que el PSC-PSOE parli d'independència i sobretot que obri el debat sobre si ens convé o no. I en el debat, arguments racionals, que en tenim i molts.