dimarts, 7 de setembre de 2010

La catifa del Barça

Ja hi tornem a ser: nova informació filtrada a la premsa sobre algunes despeses de l’era Laporta que, fora de context, són de difícil justificació. Així no es fan les coses.

Durant la campanya electoral Rosell va sembrar dubtes sobre l’etapa Laporta i va prometre transparència, “aixecar la catifa”. Perfecte doncs, transparència. Però transparència no és anar filtrant informació a la premsa sinó explicar amb claredat què s’ha trobat. I el mateix amb la famosa auditoria que va revisar els comptes del Barça, que es va donar a conèixer parcialment. Que s’expliqui tot i amb totes les dades quan es disposi de tota la informació, i amb dret a rèplica per part de Laporta i el seu equip, i així ens podrem formar una opinió objectiva de tot plegat. I de fet aquesta transparència és encara més necessària tenint en compte que Laporta es presenta a les eleccions al Parlament: els ciutadans hem de tenir informació sobre la seva gestió al Barça, ja que si no hi ha res incorrecte aquests rumors el perjudiquen greument, i si són certs també ho hem de saber.

I no es pot deixar així, a mitges, amb l’ombra del dubte i el mal ja fet. No seria la primera vegada. El tripartit va prometre mans netes i transparència quan va arribar al Govern i excepte el cas Millet (que afecta també a part del tripartit) no ha sortit cap informació rellevant de corrupció. No era cert que hi havia corrupció? O no han estat capaços trobar-la? O el que pensen molts ciutadans, l’han trobada i ja els ha semblat bé? Pensar això seria injust ja que, entre altres, el Govern ha creat l’Oficina Antifrau, però llavors quina explicació hi ha? I el propi Laporta quan va arribar al Barça (amb Rosell i altres) va prometre aixecar catifes... però no van trobar res, o no van dir res. I molts acabem pensant que potser no tots són uns corruptes, però que tampoc és possible que ningú mai trobi res mal fet.

Un suggeriment pel Barça i que faig extensiu als partits acusats de corrupció: que nomenin una persona independent, amb molt prestigi, que tingui carta blanca per investigar i que emeti una opinió amb recomanacions vinculants. El Barça ho podria fer ara, i així els socis sortiríem de dubtes: Rosell sempre dirà blanc i Laporta sempre negre. Què diria una persona independent? I el mateix els partits: per exemple Convergència sempre negarà corrupció pel cas Millet, tripartit diu que sí n’hi ha. Tenim l’informe d’hisenda i de l’Oficina Antifrau, molt explícits però que Convergència diu que no són correctes; doncs que Convergència nomeni una persona independent, amb accés a tota la informació interna, i que emeti una opinió. Ah, i no només Convergència, que faci el mateix el PP amb el tema de les escoltes de Madrid i el xou de València, i els Socialistes, i que de fet que esdevingui una pràctica recorrent. Això seria bo per tots, i especialment pels acusats injustament de males pràctiques o corrupció.

Els ciutadans volem transparència i estem cansats de promeses de regeneració i aixecada de catifes que no arriben mai. Penso que la Junta del Barça té ara una gran oportunitat: transparència màxima, explicant si troben res, i rectificant si tot és correcte. Ah, i establir els mecanismes per a que aquestes males pràctiques no es repeteixin mai i no hàgim de confiar en la bondat de qualsevol gestor.

Regeneració, transparència i sobretot que, qui la faci, la pagui. Que aixequin les catifes, però que ho facin bé.