diumenge, 19 de setembre de 2010

Documental "Waiting for Superman"

Un documental que s'estrena la setmana que ve als Estats Units i que vull veure: "Waiting for Superman".Parla del sistema educatiu dels Estats Units, que és un desastre, i planteja solucions. Per demostrar que és un desastre en el trailer ensenyen el rànguing PISA del 2006, on els Estats Units surt en la posició 26. I també es veu el 25, que també és un desastre. Adivina qui és? Efectivament, Espanya. I com està Catalunya? Aquest titular de l'Avui ho deixa clar: "Catalunya, líder en fracàs escolar".

El documental pinta bé, tot i un gran però: el director és David Guggenheim, el director de "Una veritat incòmoda", el pamflet anticanvi climàtic d'Al Gore, que era molt entretingut (i va guanyar un Òscar) però contenia greus falsetats (la pitor forma de defensar una causa noble és utilitzar exageracions o mentides). Vull creure que aquest documental serà objectiu, de denúncia, de recerca de solucions, i objectiu. Entretingut i objectiu, no només entretingut com el documental d'Al Gore.

Un resum del documental:

For a nation that proudly declared it would leave no child behind, America continues to do so at alarming rates. Despite increased spending and politicians’ promises, our buckling public-education system, once the best in the world, routinely forsakes the education of millions of children. Filmmaker Davis Guggenheim reminds us that education “statistics” have names: Anthony, Francisco, Bianca, Daisy, and Emily, whose stories make up the engrossing foundation of WAITING FOR SUPERMAN. As he follows a handful of promising kids through a system that inhibits, rather than encourages, academic growth, Guggenheim undertakes an exhaustive review of public education, surveying “drop-out factories” and “academic sinkholes,” methodically dissecting the system and its seemingly intractable problems. However, embracing the belief that good teachers make good schools, and ultimately questioning the role of unions in maintaining the status quo, Guggenheim offers hope by exploring innovative approaches taken by education reformers and charter schools that have—in reshaping the culture—refused to leave their students behind.

Sí, curiós, planteja també dels sindicats de mestres són un element garant del status quo, és a dir, de la situació desastrosa actual.

I tornant a Catalunya, un dels principals reptes que tenim com a país (potser el principal) és aconseguir un sistema educatiu garant de la igualtat d'oportunitats, on ningú es quedi enrera i on es fomenti i es premiï l'excel·lència. Ens hi juguem tota una generació.

1 comentari:

El Convit ha dit...

El Convit independentista és un intent d’aplegar blocs (i blogs) que volen la independència i que, a més, creuen que l'Estat català és necessari i urgent. Res més.

Si vols formar-ne part, envia un correu a dusming@msn.com o bé deixa un comentari al Convit.

Salut.