diumenge, 22 d’agost de 2010

Socialistes per l'estat

Interessant l'evolució de Ferran Mascarell, que és també la de molts socialistes i de molts ciutadans de Catalunya: volen una Espanya diferent i, com no la veuen possible, comencen a apostar per l'estat propi. Els socialistes volen respondre als problemes i aspiracions dels catalans i això, en l'Espanya actual, no és possible: "Carta breu al conseller Nadal".

Tens raó: neguen l'Espanya acceptable pels catalans. El que dius et relliga amb els més ben intencionats dirigents polítics catalanistes dels darrers cent anys. Tot plegat em ratifica en la impressió que alguna cosa estem interpretant malament; masses generacions ensopegant en la mateixa pedra.

(...)

Tinc la convicció que el proper esglaó del catalanisme serà estatista. Voldrem posseir un estat propi. El més compartit possible amb la resta d'espanyols, però propi. No ens molestarà compartir-lo en termes federals o confederals, però des de la igualtat. Tocarà explicar als catalans els beneficis i els costos de tenir un estat com cal. Serem estatistes i haurem de ser clars: jo vull estat, no vull necessàriament la independència. Però si no hi ha altra manera de tenir-lo, no la rebutjaré.

"Socialistes per l'estat", un primer pas per "socialistes per l'estat propi".