dissabte, 21 d’agost de 2010

Rebels amb causa

Àngel Castiñeira i Josep Maria Lozano ens ofereixen sovint reflexions molt interessants sobre lideratge i temes d'actualitat. L'article d'avui (al Punt o a l'Avui, no ho tinc clar), on parlen del doble efecte de la sentència del Tribunal Constitucional i la crisi econòmica actual en un moment de canvi generacional, val la pena: "Rebels amb causa?"

Després del 2008, amb la crisi econòmica i amb la bufetada constitucional, alguns d'ells sesenten ara sobtadament com a “súbdits espoliats d'un estat fallit”. En aquella grandiosa pel·lícula de Nicholas Ray Rebel sense causa se'ns presentava una joventut benestant insegura, confusa i desorientada que rebutjava assumir la maduresa en un món sense punts de referència. A alguns catalans la maduresa els acaba d'arribar sense avisar. No és una mala notícia. Ans al contrari. Tot un col·lectiu de gent que en alguns aspectes és el més preparat que mai ha tingut Catalunya està connectant amb els nous vectors de fons. Prendrà aquesta connexió la forma d'una causa noble per la qual lluitar? Que es preparin!


Una expressió és especialment sagnant: qui vol ser “súbdit espoliat d'un estat fallit”? I sí, nous vectors de fons que estan quallant en la societat catalana i especialment en aquests protagonistes d'un canvi generacional, més desacomplexats, però no només en ells.

Crec que aquesta és una majoria emergent a la societat catalana i tard o d'hora ha d'estar reflexada en el nostre Parlament, en el nostre Govern i en l'actuació dels nostres representants. I triple repte: que més gent ho vegi (més consciència de “súbdit espoliat d'un estat fallit”); que actuïn en conseqüència (entre altres, participant i votant); i que els que recullin aquest neguit/anhel, estiguin a l'alçada.

"Rebels amb causa?" I tant! I la causa més noble: Catalunya.

P.D. És un luxe fer el Programa Vicens Vives i tenir com a professors a l'Àngel, al Josep Maria i al Raimon Ribera.

1 comentari:

aitonamanel ha dit...

Benvolgut Salva,
Coincideixo plenament amb tu del privilegi de gaudir de 3 MESTRES com l'Àngel, en Josep Maria i en Raimon.

Una abraçada;
Manel