divendres, 6 d’agost de 2010

Eslovàquia posa pegues al fons de rescat europeu

Publicat al Financial Times ("The Greek rescue plan: a fly in the ointment") i rebut via l'amic Edward Hugh: Eslovàquia posa pegues a participar en el mega-fons europeu que pot servir per salvar economies amb problemes, com Grècia o Espanya. La raó?

"We don’t agree with the principle that people in other countries which have nothing to do with this have to pay, but banks which have been profiting from giving loans to the Greek government in the past are not paying even one euro."

Objectivament tenen raó: el rescat a Grècia (i potencial rescat a altres economies) és principalment un rescat als bancs que tenen deute del país (com vaig explicar en el post "AIG, Goldman Sachs, Grècia i Alemanya"), que potser haurien de participar en el rescat. I si algú la fa, l'ha de pagar, és a dir, que la factura grega (i la dels altres països) que la paguin els governs i ciutadans del seu país (Eslovàquia va tenir problemes fa uns anys i va dur a terme una forta i dolorosa reestructuració, sense ajut extern).

Però tot i que tenen part de raó, no poden obviar una cosa important: formar part d'un club (com el de l'euro) comporta aprofitar els avantatges, però també assumir els inconvenients. Ah, i si l'euro s'enfonsa, Eslovàquia també patirà les conseqüencies.

I no ho oblidem, el món dóna moltes voltes, qui diu que d'aquí uns anys no necessita Eslovàquia un rescat com Grècia? Solidari a les dures i a les madures, membre de ple de dret de l'euro, amb drets i deures. Ara, part de raó no li falta.

1 comentari:

Jaume Soler ha dit...

Coincideixo amb Eslovàquia: l'excusa de la solidaritat és un engany. Els catalans ho hauríem de saber prou bé. És l'argument dels espanyols per a justificar l'espoli català.
Es pot formar part d'un club, però no a qualsevol preu. Això és el que volen els PIIGS.
Comprenc la teva preocupació. Catalunya forma part d'un dels PIGS. De totes maneres, l'única opció és desfer-nos-en, i no la solidaritat (que ja sabem què és per a ells).
Accountability: Qui la fa, la paga.
Fiscal Responsibility: wisely managing resources, preparing for the future, and avoiding debt.