dimarts, 15 de juny de 2010

La retallada (i reestructuració) que ve

No sóc gaire bo fent prediccions, especialment sobre el futur (!). Dit això penso que ve una nova retallada/reestructuració a la grega, molt gran, d’un dia per l’altre.

Fa dies que corren rumors sobre si Espanya s’acollirà al fons europeu de 750.000€ milions per la seva dificultat per fer front als seus venciments de deute i per la incapacitat de pagar el seu dèficit actual (aquests rumors venen, curiosament o no, d’Alemanya). També rumors insistents, i en el mercats financers de vegades els rumors s’acaben convertint en realitat (només cal escampar un rumor, cert o no, de què algú no pot pagar, per a què ningú li deixi diners). O rumors amb fonament sòlid que serveixen de fet per pressionar (en aquest cas, al govern espanyol).

A tot això s’afegeix que Alemanya ha fet una gran retallada de despesa pública (pujant el llistó pels estats menys solvents) i Grècia ha patit una retallada del seu ràting, estenent la desconfiança cap a Espanya.

Conclusió? Hi torno, no sóc bo fent prediccions, però crec que la situació actual, combinació de pressió dels mercats i d’Europa (bàsicament d’Alemanya), portarà a Espanya a un nou ajust radical per demostrar que pot reduir significativament el seu dèficit. Té sentit: els inversors només volen deixar diners a Espanya si veuen que Espanya els pots retornar, i Espanya només ho pot demostrar si es compromet a baixar molt el seu dèficit públic. I com a ZP no se’l creu ningú a enlloc, no serveix que digui “baixaré el dèficit”, ho ha de demostrar de forma immediata.

Què farà? Algunes opcions (ja sigui per evitar la "intervenció exterior" -com va passar amb l'anterior retallada- o com a resposta a la "intervenció exterior" -com va fer Grècia-, o simplement per complir amb la demanda de Brussel·les de baixar més el dèficit públic):
 • Reforma de les pensions, allargant l'edat de jubilació i canviant la forma de càlcul de les pensions
 • Privatitzar les empreses públiques privatitzables, com AENA
 • Copagament en la sanitat pública (com per cert molts estats europeus)
 • Reduir el número de municipis (com Grècia)
 • Amnistia fiscal per repatriar capitals en paradisos fiscals (com va fer Itàlia, mesura tremendament injusta per tots els que paguem els impostos quan toca)
 • Pujar i recuperar impostos (com el de Patrimoni)
 • Instaurar peatges en autovies
 • Disminuir el número de funcionaris (com Grècia)
 • Tancar o reestructurar significativament empreses públiques deficitàries, com Televisió Espanyola
 • Eliminar ministeris públics (tan de bo)
 • Forçar a autonomies i ajuntaments a reduir més les seves despeses
 • Congelar encara més inversions públiques
 • Eliminar subvencions a empreses, en especial les relacionades amb les energies renovables
Apart de demostrar que pot retornar els deutes, Espanya ha de demostrar que pot créixer, i per això ha de fer mesures estructurals potser doloroses però tremendament necessàries, com la reforma laboral. I que aquesta reforma i moltes altres són necessàries ho veuen fins i tot els sindicats, que volen convocar vaga general a finals de setembre enlloc de fer-ho immediatament, que és el que farien si volguessin de veritat parar les mesures.

Hi ha qui dirà que és injust que els “mercats” i Europa dictin les mesures a realitzar, que això ho hauria de fer el govern. Bé, no comparteixo aquest argument: el govern s’està endeutant molt i molt ràpid, i el que diuen els mercats és “nosaltres no et financem la festa” o “et seguim finançant la festa si tu hi poses seny”. I el que diu Europa és que estar a l’euro requereix responsabilitat, i que el que estava fent Espanya estava tenint conseqüències negatives per la resta de països (i tenen raó). I la situació de les finances públiques no és culpa ni dels mercats ni d’Europa, sinó de la incompetència del govern d’aquí. Ah, i sort que estem a Europa i amb l'euro, ja que sinó ZP no hagués reaccionat mai i haguèssim anat al col·lapse.

El pitjor de tot és que no s’han pres mesures quan tocava, i ara que s’han fet s’han pres tard i malament: per exemple tots estarem d’acord que cal reformar el sector públic, però la mesura correcta no és baixar el sou a tots els funcionaris, sinó mantenir el sou a molts i reduir significativament el número de funcionaris en algunes administracions (no té sentit que a Catalunya el 8% de la població sigui funcionària mentre que a Espanya la mitjana sigui del 12%).

La part positiva? Potser que moltes mesures per fi s’aplicaran, i que les administracions públiques redueixin el seu dèficit reduirà l’efecte crowding out, és a dir, que les entitats financeres i els mercats financers limiten la seva activitat creditícia a famílies i empreses perquè s’estimen més prestar al govern. Dit això costa trobar la part positiva, perquè una contracció tan bèstia de la despesa pública ens evita caure a l’abisme però perllonga la crisi econòmica, i perquè eliminar molta despesa pública pot ser eficient, però parar inversions necessàries per augmentat la competitivitat de l’economia és dolent a llarg termini.

En fi, més els propers dies, setmanes i mesos. Bé, de fet un dels "moments de la veritat" per Espanya és aquest juliol, quan cal refinançar molts venciments de deute. Tic-tac, tic-tac.

3 comentaris:

bacus ha dit...

-eliminar tota ajuda 'pública' "humanitària" al estranger, mentre hi hagi un sol pobre aquí.
-eliminar les subvencions a la 'cultura' i al esport.
-eliminar les diputacions.
-reduir el nombre de diputats/senadors/parlamentaris a la 1/2.
-eliminar tot tipus de sous vitalicis a polítics o càrrecs públics com jutges.
-que tots els pisos de protecció oficial siguin de lloguer ja que si te'n pots pagar un ja no necessites ajuda.
-eliminar tota la propaganda institucional, a diaris, tv, radios, internet, correu, tanques i d'altres. Que a sobre de publicitat d'uns partits serveix per subvencionar 'amics', pagat per tots.
-què el mercat laboral públic i privat sigui igual per tant eliminant exedències i altres privilegis funcionarials.
-i acabar amb el frau fiscal, duplicant-ne les penes multes/presó. Un euro gastat aquí ben invertit està.
-l'iva de luxe del 30% per productes per rics.

-i com tu dius, jo penso que les autopistes/autovies haurien de ser públiques i de pagament, ja que igual que pagues el cotxe, la gasolina, el manteniment i l'assegurança és coherent que també paguis carretera.

bacus ha dit...

i per si fa falta més ingressos:

-legalitzar les drogues toves/dures
-legalitzar la prostitució
-legalitzar la venta d'armes

ja que tens un doble efecte, passes a ingressar en iva/especials i deixes de gastar una burrada en policia, fronteres, justícia i presons.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

bacus, gràcies per les propostes!