dissabte, 15 de maig de 2010

I Irlanda?

Em pregunta l'amic Josep Ginebra amb raó:

A la vista del gràfic (referit al post del 5 de maig), sembla que el cas més desesperat hauria de ser el d'Irlanda perquè el deute per capita és molt mes gran que el de els altres quatre països. Per què no es aixi?

El Josep té raó: la situació d'Irlanda és greu i, de fet, l'estrany és que apart de Grècia, Espanya i Portugal, Irlanda no hagi anunciat també mesures draconianes. Per què? En part perquè ja a finals de l'any passat Irlanda va fer ajustos significatius, tant per la part de reducció de la despesa (ja va reduir sous públics) com de reordenació del sector financer, i en part perquè la urgència a curt termini eren els que fins ara no havien reaccionat. Ara, amb tot el que està caient no decarto que molt properament Irlanda faci a la ZP reduint la despesa pública de forma radical.

Es parla poc d'Irlanda, però se'n parlarà. De fet els PIGS inicialment eren Portugal, Itàlia, Grècia i Espanya. Després es va començar a parlar dels PIIGS, per afegir Irlanda... i ara els italians (Unicredit) demanen que es parli de PIGS una altra vegada, substituint Itàlia per Irlanda, i tenen part de raó (a pesar de les queixes dels irlandesos, que no els agrada veure's associats a països del sud d'Europa), ja que el dèficit públic d'Itàlia va ser la meitat que els altres PIIGS l'any 2009.

En el cas d'Irlanda, apart de reducció de la despesa pública, suposo que s'optarà també per pujar els impostos, ja que són dels més baixos d'Europa. De fet Irlanda havia aconseguit atreure molta inversió estrangera aquests darrers anys per aquests baixos impostos.

Doncs això, què passarà amb Irlanda? No ho sé, però després dels anuncis de Grècia, Espanya i Portugal, el següent a la llista és Irlanda. Té l'avantatge que ja ha començat a fer els deures i el govern té més credibilitat que els altres, però com apunta el Josep, la situació és greu.

Més en els propers dies.

P.D. El Josep també em diu:

M'interessa mes el teu blog ara que quan escrivies sobre política catalana

A mi també m'agrada més escriure sobre economia, però el cert és que el blog té menys visites ara que escric d'aquests temes...