diumenge, 14 de febrer de 2010

Wall Street i Grècia

El que està passant a Grècia és molt gros, i que pugui arribar i afectar (encara més) a l'estat espanyol (és a dir, a tots nosaltres) és molt preocupant. No és un tema del govern, és una qüestió de recuperació econòmica, i per tant d'ocupació, d'atur, de benestar o de crèdit.

El New York Times ha publicat un article molt interessant ("Wall St. Helped Greece to Mask Debt Fueling Europe’s Crisis") on assenyala com a corresponsable a un "sospitós habitual". Em quedo amb una frase de l'article:

"Wall Street did not create Europe’s debt problem. But bankers enabled Greece and others to borrow beyond their means, in deals that were perfectly legal"

Com les subprime i altres que han vingut i vindran: a l'empara de productes financers molt complexos però "totalment legals", "s'innova" de forma que Grècia pugui estirar més el braç que la màniga, això sí, de forma que sembli que tot està OK. Recorda o no les subprime? Com a les subprime, responsabilitat compartida.

En fi, això només acaba de començar. Malauradament, aviat més.


P.D. Més sobre aquest tema, aquest vegada través del sempre interessant blog de Felix Salmon ("The Greek derivatives aren’t Goldman’s fault"). Apart d'aclarir alguns aspectes de l'article del New York Times, atorga la màxima responsabilitat a Grècia i no als seus assessors. Responsabilitat compartida, però molta més a Grècia. Hi estic d'acord, sabien (saben) perfectament el que feien (fan)

1 comentari:

Josep Pinyol ha dit...

La fallida de grans bancs com Lehman Brothers va provocar una contracció brutal del crèdit. Es va contrarestar aquesta contracció del crèdit privat amb l'expansió monetària dels Bancs Centrals i els dèficits públics dels Estats. La conseqüència inevitable són crisis dels deutes estatals i de les monedes. Moltes petits Estats i petites monedes ja han patit, des d'Islàndia a petites repúbliques de l'Est. Avui afecta Grècia i altres Estats febles de l'euro i posen a prova la cohesió d'aquesta moneda. Si tenim present la història la propera víctima serà la lliura esterlina.