dimecres, 16 de desembre de 2009

L'economia catalana l'endemà de la independència

Reflexions (presentació) al voltant de la situació actual de Catalunya i de com seria Catalunya si fòssim un estat independent:


View more presentations from salvagarcia.

Aquesta presentació la vaig fer en un acte a Terrassa organitzat per Reagrupament (gràcies per la invitació!), i també va ser l'eix de la meva intervenció en un acte al Papiol per donar suport a la consulta del 13-D (per cert, preciós el Castell del Papiol, moltes gràcies a la seva propietària, la senyora Adela Mora Almirall, per cedir el Castell per l'acte i per convidar-nos a sopar dins del Castell als ponents).

Suposo que el document hauria d'anar acompanyat amb la meva veu en off explicant les transparències (pots marcar l'opció "Notes" per veure alguns comentaris que volia fer en cada full), però igualment penso que els fulls són prou auto-explicatius. Les idees principals són:
  • Estem patint una triple crisi: la internacional (on hi ha poc a fer), l'espanyola (degut a un creixement econòmic basat en la construcció - i per tant, amb molt baixa productivitat - i també per la desastrosa gestió de ZP), i la catalana (degut a l'espoli fiscal)
  • Les dades de l'espoli són espectaculars, i el nou finançament no resol res: l'única forma d'acabar amb aquesta crisi és amb l'estat propi, ja que Espanya mai acceptarà un sistema de finançament just per Catalunya. Mentrestant, la Generalitat està entrant en fallida
  • Un estat propi suposaria convertir-nos en el quart estat de la Unió Europea en renda per càpita, i permetria destinar els 22.000€ milions de l'espoli fiscal en baixar els impostos, invertir en infraestructures, augmentar la despesa social o el que decidim (ja ho decidirem quan siguem independents, no discutim ara sobre dretes i esquerres)
  • Amb la independència no n'hi ha prou: l'endemà haurem de llevar-nos d'hora com cada dia per anar a treballar i construir un estat de qualitat, millorant l'educació, la justícia, la regulació pública i moltes altres coses
  • Les bones notícies: ser independents només depèn de nosaltres, de què una majoria de catalans ho vulguem
Per fer aquesta presentació em va ser de molta utilitat la visió de la triple crisi que sovint explica el Josep Pinyol, les dades sobre el dèficit fiscal i el nou model de finançament de l'Emili Valdero, i els anàlisis del Cercle Català de Negocis sobre com seria una Catalunya independent.

Va ser un plaer fer aquestes presentacions rodejat de bons amics, i espero poder-la repetir moltes vegades a futur: objectiu, estat propi.

8 comentaris:

Anònim ha dit...

Són uns apunts clau per a justificar la necessitat d'un Estat propi. La via econòmica està convencent a molta gent fa 4 dies contrària a l'Estat propi,

L'amo del bar ha dit...

Una visió clara i concisa de la situació actual.

Endavant!

Jordi Benplantat ha dit...

Si us plau no digueu "estat propi", es com dir "persones humanes". Podeu dir "Estat català".
California també es un "estat propi", com tot estat federat. A menys que el que volgueu realment sia una republica federal espanyola, aleshores lo de "estat propi" es correcte.

Miquel ha dit...

Una presentació molt contundent, les dades que es mostren són irrefutables.

David ha dit...

Salva,

Una dada per completar a la presentació. La previsió de creixement del PIB català és del -0,5% per al 2010, segons estimacions de la Generalitat, o del -0,6% segons estimacions de la Cambra de Comrç de Barcelona.

Ara al tema que ens ocupa. Penso que aquesta presentació no és massa realista, ja que només apunta beneficis, però no apunta riscos. També caldria considerar escenaris més conservadors. Les xifres que es fan servir suposen implícitament que absolutament res canviarà a l'economia, cosa que està per demostrar. El més plausible és que els primers anys es produeixin schocks negatius.

Un altre tema que caldria considerar: quin seria l'efecte sobre l'economia catalana d'un hipotètic "bloqueig" de les exportacions catalanes a Espanya?

Elsa Álvarez Forges ha dit...

Salvador, tot això que dius està molt bé però fa temps que els independentistes en som conscients. Tanmateix, com a economista que ets, m'agradaria que valoressis aquest article (http://www.avui.cat/cat/notices/2009/12/sense_catalunya_80273.php) que Xavier Roig va publicar a l'"Avui" sobre l'economia espanyola l'endemà de la independència.
Gràcies per totes les teves aportacions i contribucions, són d'una gran vàlua!

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Albert, Amo del bar i Miquel, gràcies pel comentari.

Jordi, prenc nota de la teva suggerència.

David, en la propera presentació parlaré del que "pot sortir malament", o del possible shock a curt termini (no crec que sigui molt significatiu, i ho podrem cobrir amb l'espoli fiscal).

Elsa, gràcies pel comentari. Aquest article del Xavier Roig em va agradar molt, i el vaig citar en la primera frase de la meva rpesentació. Espanya viable econòmicament sense Catalunya? Doncs suposo, a l'igual que ho són molts altres estats, però haurien de fer un gran ajust en les seves finances públiques, i possiblement haurien de tornar a rebre ajuts de la Unió Europea. Jo penso que ells han fet els números, i que veuen que no els surt gens a compte.

Jordi Benplantat ha dit...

Benvolguts compatriotes.
Si us voleu informar mes sobre la xifra real del dèficit fiscal, us recomano llegir això.
http://benplantat.blogspot.com/2009/12/liders-mundials-en-batalles-perdudes.html