dilluns, 23 de novembre de 2009

Pujar la despesa o baixar els impostos?

Estudi interessant dels Professors Alesina i Ardagna que m'arriba via el sempre interessant blog del Professor Mankiw: els estímuls fiscals via baixada d'impostos tenen més possibilitat de aconseguir creixement econòmic que l'increment de despesa pública, i és millor baixar la despesa que augmentar els impostos per reduir dèficit i deute públics. Vaja, com a l'estat espanyol, però a l'inrevés.

Reflexió interessant en un moment en el que sembla que tothom es keynesià i per tant es justifica un augment desorbitat de despesa pública i uns dèficits públics inacceptables. Més enllà d'estudis com aquest, sembla de sentit comú no estirar més el braç que la màniga, tenir dèficits i superàvits públics equilibrats a llarg del temps (no com a Espanya, amb un dèficit públic espectacular, molt per sobre dels superàvits dels darrers anys), no confondre despesa pública amb malbaratar els diners (com els Plans E de ZP, que amenaça amb repetir (veure "Peonades" i "Peonades (2)")), i no pujar els impostos durant una recessió (com la pujada d'IVA que el Govern espanyol vol fer el 2010).

Per cert, mentre no tinguem estat propi, aquesta i altres qüestions no deixen de ser un exercici intel·lectual, ja que poc podem fer a Catalunya per combatre la crisi.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Hi ha gent que creu que només augmentant els impostos ja s'aconsegueix una major recaptació pública i es pot oferir així més serveis socials. La realitat, però, és més complicada. I sí, com sempre, el govern del ZP anant al revés!

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Efectivament... Potser augmenten la recaptació, però a llarg termini pot ser perjudicial.