dijous, 19 de novembre de 2009

Mites sobre tenir un pis en propietat

Jo vaig viure molts anys de lloguer, fins que al final em vaig comprar un pis. Està bé tenir un pis en propietat, però no passa res viure de lloguer, et dóna més flexibilitat i de fet, durant molts anys (fins que t'estableixes en algun lloc i tens prou diners per pagar l'entrada), és l'única forma de fer-ho (almenys per mi).

Compra't un pis perquè vols, però no ho facis per les raons equivocades. Com comenta Joseph Gyourko (chairman of the real estate department and the director of the Zell/Lurie Real Estate Center at the University of Pennsylvania's Wharton School), cinc mites sobre tenir un pis en propietat:
  1. L'immobiliari és una gran inversió a llarg termini (hi ha altres formes d'inversió interessant a llarg termini)
  2. Els incentius fiscals a la compra de vivenda abarateix l'habitatge (potser resulta que encareix el preu, i que s'acaba transferint diners del contribuent als que venen l'habitatge)
  3. Tenir vivendes en propietat és bo per la societat perquè ens fa millors ciutadans (no sé qui pot utilitzar aquest argument, però a Alemanya, Àustria i Dinamarca tenen un percentatge d'habitatges en propietat per sota el 40% i tenen un nivell de civisme que ja voldríem per aquí)
  4. És segur comprar una casa amb un baix pagament d'entrada (el que no es paga d'entrada, s'acaba pagant via hipoteca)
  5. Viure de propietat és més barat que fer-ho de lloguer (pot passar durant un temps, però no necessàriament és així a llarg termini, sobretot quan els preus de l'habitatge són massa alts)
Compra't un pis perquè vols, no nececssàriament per inversió. I si ho fas per inversió, perquè sigui una bona inversió.

Sobre aquests mites immobiliaris el Professor Montalvo (gran professor d'Econometria!) també ha parlat vàries vegades d'aquest tema.

Article interessant de Joseph Gyourko: "5 myths about home sweet homeownership".

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Vaig tenir com a progessor el Montalvo i en el seu moment ja va predir que passaria tot el que ha passat. Tal com estan les cose,s sembla clar que e´s millor viure de lloguer i epserar que el preu dels pisos reventin d'una vegada!

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Potser sí, però si vols comprar, i et surt una oportunitat... pensa-t'ho abans de deixar-ho escapar.

Jordi Plana ha dit...

Que vol dir una "bona oportunitat"? Per a que sigui bona s'ha de comparar amb altres productes similars. Però quin preu de referencia hem de prendre? El que havien arribat a tenir? Pot ser trobarem moltes bones oportunitats. Els preus actuals? Hi ha algunes bones oportunitats. Els preus quan ja s'hagin adaptat als nous temps? Pot ser seran una "desastrosa oportunitat"

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Jordi, estem d'acord, que cadascú decideixi què és una "bona oportunitat"... però que ningú ho compri per les raons equivocades.