diumenge, 6 de setembre de 2009

Solució per Barcelona: Giuliani style

Barcelona, en alguns aspectes, és un desastre, com ho demostren les recents fotos d’El País o com diuen molts dels seus ciutadans. Solució? Giuliani style o, dit d’una altra forma, canya.

Abans que Giuliani fos alcalde de Nova York aquesta ciutat tenia problemes greus de delinqüència i civisme. Què va fer? Tolerància zero, no només amb els delinqüents, sinó també amb els incívics. Amb això, juntament amb la contractació de més policies i altres mesures, va eliminar les drogues i la prostitució del carrer (i per cert també va liderar els atacs a la màfia local, continuant la seva feina com a fiscal).

No és un tema de repressió, sinó de respecte mínim pels altres, liberalisme extrem: fes el que vulguis sempre que no molestis als altres. Prostitució i drogues? Ok, però no al mig del carrer. I si es fa o s’ofereix al mig del carrer, si algun incívic molesta a la gent o si algú embruta la ciutat, doncs res, gestió de conseqüències: que intervingui la policia i el detingui. No tot amb Giuliani va ser positiu, ja que van haver denúncies per excessos policials, però en fi, agafem la part bona i mirem d’evitar la negativa.

Per cert, el lideratge de Giuliani va anar més enllà de la criminalitat, com es va demostrar l’11 de setembre. Aquell dia jo estava a NY, hi vivia, i per mi (com per molts ciutadans de NY i de fet de tots els Estats Units, ja que el President Bush estava desaparegut) va ser molt important el seu lideratge, què deia, com ho deia, quan ho deia.

No veig en Hereu un Giuliani, i tampoc m’ho sembla Trias. En tot cas, pressionem de moment per major pressió policial i en tenir més policia, i esperem que s’acabi produint un canvi a Barcelona (en la direcció, entre altres, de Giuliani style).

La llibertat de cadascú acaba quan es trepitja la dels altres i, si es trepitja, canya. I si hi ha actituds incíviques en el carrer, també canya. Per segons quins temes el bon rotllo no funciona (com ho demostra la desastrosa gestió de Saura a interior). I no es tracta de simplificar un problema greu, la prostitució al carrer i les dones que es veuen abocades a prostituir-se, però part de la solució passa sens dubte per l’actuació policial.

M’encanta Barcelona, però no aquesta Barcelona.

P.D. Relacionat amb aquesta qüestió: Mesura anticrisi: legalització de drogues i prostitució.

5 comentaris:

bacus ha dit...

detenció? però per quin delicte, anar despullat pel carrer com aquell vell que va amb bicicleta?

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Detenció, sí, per incomplir no sé quina ordenança. Si cal que el portin a comissaria, el fitxin, el tinguin una estona allà, i ja després el deixin anar, això sí, després de pagar la multa correponent. El que no pot ser és que no passi res.

David ha dit...

Abans de tot haig de dir que el senyor Hereu (que no és precisament sant de la meva devoció) no és l'únic responsable d'aquest desgavell. Per molt dur que et posis aplicant les ordenances municipals, si el jutge treu a tota aquesta gent al carrer als dos minuts, o si no s'expulsa a qui està en situació irregular, poca cosa es pot fer. I ja no parlem dels hotelers i restauradors que han venut un producte turístic de baixa qualitat basat en el Can Pixa.

Dit tot això, anem a la part municipal. No pot ser que la màxima preocupació del senyor Portabella respecte de la Rambla siguin les botigues d'ocells. Tampoc pot ser que certes ordenances s'apliquin "a rajatabla" (per exemple, les referides a aparcament a la via pública, o les que tracten sobre dimensions dels rètols dels comerços), i en canvi en d'altres no es faci el mínim esforç en fer-les complir. Els qui estan a la Plaça de Sant Jaume sembla que fa força anys que no trepitgen el carrer, perquè tenen els ordres de prioritat alterats. I com molt bé dius, ni els que hi ha ara, ni els que poden ser alternativa inspiren la més mínima confiança de què canviïn les coses.

bacus ha dit...

salvador és té que demostrar i haver-hi proves.

Al carrer pots estar dret i no es cap delicte i si vesteixen "de putes" que és la única cosa que les "delata" tampoc ho és.

segurament serà questió de infiltrar secretes i un cop hagin agafat els diners de que les acuses? la prostitució no és cap delicte.

seria millor que ho fessin en un lloc tancat, però hi ha el que hi ha.

Jo davant de casa tinc un puti amb llums de neo i no he vist que la bofia ho hagi tancat.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

David, no puc estar més d'acord, sorprèn algunes preocupacions (i propostes) d'alguns grups municipals: a tot arreu però sobretot als ajuntament hi hauria d'haver una confluència màxima entre preocupacions de la gent i el que defensen i prioritzen els polítics.

Bacus, no estic per prohibir res, sinó regular-ho: prohibir oferir o exercir la prostitució al carrer, si algú ho vol fer o rebre, que vagi a llocs que siguin via pública. Millor que hi hagi un local que no prostitució al carrer.