dimecres, 26 d’agost de 2009

Amb mascareta sense vergonya

Es parla molt de la grip A, potser massa, amb el risc de provocar alarma social: els experts ens diuen que no ens preocupem excessivament, que prenguem algunes mesures bàsiques (bàsicament d’higiene), i que hi haurà una vacunació massiva pels grups de risc (és a dir, aquells que s’haurien de preocupar més). No es tracta de relativitzar el problema (poden haver-hi a Catalunya 2700 morts) sinó afrontar-ho de la millor forma possible.

La prova de foc de l’alarmisme (o no) vindrà quan comenci la “grip normal”, amb símptomes similars a la grip A, o si es detecten brots de grip A en escoles, empreses o pobles. Com reaccionarem cadascú de nosaltres? Com reaccionarem com a col·lectiu? Espero que la vacuna pels grups de risc estigui disponible abans no comenci la festa i que, davant de casos de grip A, reaccionem fent el que ens diuen els experts (ni més ni menys).

Ja vaig comentar fa unes setmanes (“Som dèbils” ) quan em van fer la prova de la grip A (i vaig donar negatiu, tenia neumonia), que em fa por el col·lapse que pot provocar la grip A: persones que tindran una grip “normal” aniran al metge i a molts els faran les proves de la grip A. Mentre no tenen els resultats (amb mi van trigar 3 dies), s’hauran de quedar a casa, és a dir, sense poder anar a treballar, a comprar, a buscar els nens a l’escola... És a dir, el col·lapse pot venir tant per la gent afectada per la grip A com per la gent que faci quarentena sense grip A a l’espera de tenir els resultats. Fa uns dies el diari Expansión quantificava el cost de la grip A per les empreses en més de 3000€ milions, però aquest informe tenia en la meva opinió dos mancances (en sentit contrari): per un costat, assumia un contagi massiu de la grip A (del 25% al 35% de la població ocupada), i per l’altre només tenia en compte la gent afectada, però no tota la gent amb grip normal que estarà fent quarentena a l’espera de tenir els resultats (en alguns casos algunes persones poden arribar a fer quarentena dues vegades si resulta que la primera vegada no tenien la grip A).
I d’aquí a la mascareta: el primer que fan a l’hospital, quan hi ha la lleu sospita que es pot tenir la grip A i abans de fer-te les proves, és donar-te una mascareta, que cal portar sempre en recintes tancats on hi hagi altra gent. És a dir, t’has de passejar per l’hospital amb mascareta i per casa, quan estàs amb altra gent (com amb els fills), també s’ha de portar. I sí, quan es porta mascareta tothom et mira, i fan comentaris, però si t’ho diuen s’ha de portar i ja està.

Fa unes setmanes un periodista de La Vanguardia (no he trobat el link, sorry) que també es va fer les proves de la grip A (i va donar negatiu) relativitzava això de la mascareta, i explicava que va anar a l’hospital a buscar els resultats de la grip A, no la portava posada (a pesar de què li havien dit i donat), i la infermera li ho va recriminar. Un acte de frivolitat relativitzar aquest tema des d’un mitjà com La Vanguardia. Mascareta, triar entre passar vergonya o el risc de contagiar els altres: no hi ha color, oi?

Els que hagin de dur mascareta, que la duguin, però ajudem-nos uns als altres: si veiem algú amb mascareta, no ens el quedem mirant fixament, no l’assenyalem, no el fem “sentir especial”. Si ens ho diuen els experts, amb mascareta sense vergonya, però fem-ho fàcil tots plegats.

8 comentaris:

David ha dit...

Crec que, com bé has dit, s'està creant una alarma social i una ona expansiva de pànic que no pot re més que empitjorar la ''situació''. Estem parlant d'una grip que pot afectar un 20% de la població, i només un 2% dels afectats (o sigui d'aquest 20% un 2%) hauran d'estar hospitalitzats, la resta simplement passarà una ''grip normal i corrent''. S'està fent una exageració desmesurada, ja que, recordem, cada any moren a Europa 20.000 persones per la ''grip'' convencional.

Aquest alarmisme és tan banal com estúpid...

Salut!
David.

Anònim ha dit...

La grip A, la grip A, m'extranya que els esquerranosos no diguin que és una invenció de les farmacèutiques.

Anònim ha dit...

Molt ben vist i ben exposat. Ja veurem com evoluciona la cosa i és ben possible que la mascareta comenci a ser obligatòria a les sales d'espera d'urgències.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

David, tens raó, l'alarmisme és exagerat i més tenint en compte que, en la majoria de casos, la grip A serà poc més que una grip A.

Anònim, una cosa certa és que la grip A recorda la potencial amenaça del terrorisme biològic, és a dir, que algú faci algun varis per escampar-ho entre la població.

Joan, si al final resulta obligatori, doncs no passa res!

Gràcies a tots pels comentaris.

Anònim ha dit...

Terrorisme biològic? El terrorisme biològic és una arma extremadament cara i de poc abast en comparació amb altres possibilitats que ofereix la tecnologia. La por al terrorisme biologic així com al convencional bàsicament serveix per a continuar amb el control que exerceixen els governs, no les empreses, sobre els ciutadans lliures i desarmats que cada vegada estem més exposats a la seva cobdícia recaptadora i dominació total a la que ens porten sense cap vergonya.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Anònim, barreges moltes coses... però estic d'acord, el terrorisme biològic sembla una amenaça remota, i el govern té una gran cobdícia recaptadora (tot i que no acabo de veure la relació entre una cosa i l'altra...)

Quico Ventalló ha dit...

Tot això que expliques ho vaig passar el 19 de juliol a Urgències de Mutua de Terrassa. Només van trigar tres hores en dir-me que no era grip, sinó neumonia. Amb molta febre, suant i amb la mascareta sospitosa no es passa gairebé, però és el que hi ha.
Quatre setmanes tancat a cas veient documentals a la tele i menjant espàrrecs (no tenia gens de gana) i ja està.

Per cert, mai havia sentit a parlar d'això de la neumònia i darrerament ho té moltíssima gent, ho trobo estrany. Apali, que et milloris ben aviat, Salva.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Hola Quico, la propera vegada enlloc de l'Hospital General de Sant Cugat aniré a la Mútua de Terrassa!

És cert, he sentit d'altres casos de neumonia. En fi, gràcies per animar-me!

Fins aviat!