dimecres, 1 de juliol de 2009

Madoff i la justícia espanyola

Un tio roba molts diners i al cap d’uns mesos el condemnen de per vida. Cert, han anat ràpid (descobert el desembre del 2008, condemnat el juliol del 2009) perquè ha col·laborat amb la justícia (excepte el “petit detall” de no dir on estan els diners), però ara ja està a la presó i per sempre: Madoff, el gran estafador (+50.000$ milions, poca conya), condemnat a 150 anys, no sortirà mai de la presó.

El cas Madoff als Estats Units compara tristament amb la justícia espanyola: els casos triguen molt a resoldre’s, perjudicant a imputats (si són innocents, quan abans quedin exonerats, millor) i a damnificats (quan es farà justícia?). Mirem per exemple el cas Fórum Filatélico (exemples no en falten): Quan va començar? Maig 2006. Quan es resoldrà? Per agreujar-ho, molts condemnats per estafa o algun altre delicte de coll blanc aconsegueixen ràpidament el tercer grau (penseu en il·lustres condemnats a Barcelona, i sí, tots estan lliures).

La justícia americana no és perfecte. Madoff està a la presó, però els diners no s’han recuperat (i per tant, el cas no està tancat). I queden molts dubtes per resoldre, com identificar i condemnar als seus còmplices, ja que és impossible fer una estafa tan gran tot sol. Però han anat ràpids, i està a la presó, forever. Justícia, almenys més que aquí.

La justícia espanyola és un greu problema, no només per la seva manca d'independència (número 56 del ranking mundial, entre Nigèria i Sri Lanka), sinó simplement perquè no funciona. Els propis jutges van fer vaga fa uns mesos denunciant que hi ha més de 200.000 processos pendent de solució, sentències que triguen dos anys i mig en dictar-se... i insisteixo, els grans estafadors condemnats en ferm no estan a la presó. Avui dia és impossible fer absolutament res sense que Hisenda ho sàpiga, ens tenen super-controlats. No podria l'estat invertir el mateix en Justícia?

Fa uns mesos advocava per una justícia ràpida com a mesura anticrisi. Avui advoco per justícia ràpida simplement per justícia. I per justícia, qui la faci, la pagui (de veritat).

1 comentari:

Anònim ha dit...

I no oblidis mai, que la justícia és legal, no justa