divendres, 19 de juny de 2009

Mesura anticrisi: immigració qualificada i/o rica

Canvi de xip amb la immigració: busquem immigrants que augmentin la productivitat de la nostra economia i/o que vinguin a gastar. Dues propostes:
  • Per atreure immigració qualificada, fer que els tràmits, procés i terminis per aconseguir un visat per un treballador que tingui un doctorat (o un determinat màster en una àrea tècnica) siguin rapidíssims, quasi immediats (fast track). Això facilitaria que les empreses catalanes i multinacionals basades a Barcelona tinguin més facilitat per atreure talent (seria complementària a la Llei Beckham, que no només ha d’ajudar a fitxar a Cristiano Ronaldo)

  • Per atreure estrangers amb diners, oferir visat a estrangers que es comprin una casa a Catalunya. Serien per definició estrangers amb molts diners, que gastarien (i per tant ajudarien a reactivar l’economia) i que alhora ajudarien (poc, però ajudarien) a reactivar el mercat immobiliari (és una idea, per cert, que s’està discutint als Estats Units)

Són mesures petites, però tot suma: crisi en positiu. Són però mesures amb trampa: parlo de Catalunya, però qui decideix en aquestes àrees (com en gairebé totes les coses importants) és Espanya.