dijous, 11 de juny de 2009

Estat, exèrcit i seguretat

Un tabú que cal trencar: el sobiranisme ha de tenir una estratègia de seguretat i reflexionar sobre quin exèrcit volem tenir quan siguem independents. No si en volem tenir, sinó quin tindrem. Aquest tabú el vivim avui amb una de les poques estructures d’estat que tenim, els Mossos d’Esquadra, i la incomoditat amb la que alguns independentistes en parlen (o directament de forma virulenta i demagògica, critiquen). Cedir la direcció dels Mossos a Iniciativa, que ni creu en els Mossos ni en la seguretat (algú sap en què creu Iniciativa?), és una mostra de la frivolitat amb la que es tracta la seguretat a Catalunya.

En aquest sentit recomano l’excel·lent ponència de l’amic David Bajona Exèrcit i Seguretat publicada dins del Tercer Congrés Catalanista. La ponència comença amb la reflexió de què una estructura d’estat passa “inevitablement per la capacitat de pensar i analitzar la defensa i la seguretat en el pla estratègic, exercici que cap nació de recent accés a la sobirania ha menystingut, ans al contrari”. També planteja per l’estat català, entre altres, la pertinença a l’OTAN, ja que “l’organització atlàntica, malgrat els seus defectes i friccions internes continua essent l’aliança estratègica més útil i operativa a Europa, garantida per la única potència global, els Estats Units, sense els que es difícil plantejar operacions militars conjuntes de cap tipus”. I també és interessant el plantejament que fa de les oportunitats que des del punt de vista industrial i econòmic sorgeixen al tenir exèrcit propi, com quan comenta “l'absència dels interessos catalans en l'elaboració de la política de defensa espanyola ha comportat en els temps recents, per exemple, una distribució de l'esforç industrial (compartit amb consorcis internacionals com EADS) a l'Estat que ha ignorat Catalunya”.

Seguretat, intel·ligència, exèrcit... En clau d’estructures d’estat, lectura obligatòria: Exèrcit i Seguretat, de David Bajona.

2 comentaris:

Miquel ha dit...

En Josep Sort també en va una reflexió molt interessant al Bloc Gran, l'article es deia "Catalunya i la Blackwater". Jo opino més o menys en la mateixa direcció, si el projecte indepedentista és ferm i seriòs s'han de pensar en tots els aspectes en una futura Cataluyna independent.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Sí, si som un estat, hem de tenir el mateix que tenen tots (o la major part) dels estats