diumenge, 10 de maig de 2009

Frases de la setmana

Setmana 4 de maig

Moltes persones es perden petites alegries mentre esperen la gran felicitat
-- Pearl S. Buck

L’important no és la mida de l’estat, sinó la seva eficiència
-- Barack Obama, discurs presidencial

Les arrels dels immigrants no han de ser les del passat, sinó les del futur
-- Patrícia Gabancho. Catalunya: estat de la nació

Cal no oblidar que tota política que no fem nosaltres, serà feta contra nosaltres
-- Joan Fuster

Sense diners no hi ha llibertat
-- Xavier Roig

Els estats més ben organitzats són els que dicten poques lleis, però les fan complir amb rigor
-- Descartes

Nota: frases extretes de la web del Cercle Català de Negocis
http://www.ccn.cat/

4 comentaris:

Joan ha dit...

Buscant una frase per comentar he trobat aquesta del Xavier Roig de "Sense diners no hi ha llibertat".

No hi estic d'acord.
I quasi bé tot al contrari. Els diners entren pel treball: diners=temps+esforç
I el treball no es pot igualar amb llibertat. 'He de' treballar. (i sovint contra la meva voluntat).

La tradició occidental ens ha ensenyat que l'intercanvi ha de ser per diners. I que ens hem de moure molt de pressa; no tenim temps per perdre perque hem de tornar a la feina. Sense aquesta concepció del temps ja podem conseguir moltes de les coses que es compren amb diners: viatjar, menjar de la terra...

L'intercanvi per diners també té al meu parer un efecte de degradació en les relacions humanes, doncs un altre intercanvi les incentiva en contra d'aquest que les refreda.

Ens han ensenyat que l'home es dignifica treballant i que necessitem dels diners per aconseguir qualsevol fi.
Només ens ho han ensenyat.
Als nostres fills encara els hi podem ensenyar que es pot viure en aquest món d'un altre manera.

Per sort encara hi ha biblioteques, grans artistes obren les portes a tot el públic, i mestres que volen fer de mestre als alumnes.

Si el que vols és roba que faci alguna cosa més que protegir-te del fred, sabates que facin alguna cosa més que protegir-te els peus, una casa que faci més que protegir-te el son... És clar, no seras lliure; necessites dels diners.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Joan, gràcies pel comentari (pels que no el coneixeu, és el meu germà, el crack!).

Vàries reflexions:

- Si no tens independència és molt difícil dir i fer el que vols. Aquesta independència és també econòmica. Per això són important els diners: si vols els justos, però diners

- Principi de realitat: les coses són com són, no com ens agradaria que fossin; per això ens hem d'adaptar a la realitat, i els diners són importants. Canviem el món, ok, però mentrestant adaptem-nos a la realitat i a les regles de joc actuals

- Als nostres fills no els hem d'ensenyar la importància dels diners, sinó de l'esforç

- És genial tenir biblioteques, artistes i mestres, però sense diners no hi ha res

Conclusió: no és una qüestió materialista, sinó realista. Calen recursos per poder fer i dir el que volem.

Encanta't de rebre els teus comentaris.

Joan ha dit...

El que pretenc justificar és que la sentencia de que "sense diners no hi ha llibertat" a diferència d'altres cèlebres cites que introdueixes al teu blog no és universal.

Estic d'acord amb el principi de realitat: les coses són com són i no com ens agradaria que fóssin. Però es que la meva no és una reflexió ideològica; no pretenc canviar el món sinó sols refutar la sentencia que signa el Xavier Roig plantejant que es pot viure en aquest món en llibertat sense diners sent el sistema que és i no un altre.

Els diners són importants si necessites dels diners, però que la felicitat/llibertat d'un individu estigui condicionada als diners no vol dir que un altre individuu tingui la seva felicitat/llibertat sense necessitar dels diners. I és per això que no considero aquesta una sentència unviversal, doncs no engloba a tothom.

Quan feia referència als fills (a les generacions de demà) em postulava contrari a seguir mantenint la tradició occidental del treball, amb l'esforç com a medi i els diners com a fi. L'esforç no ha de ser una condició per aconseguir l'objectiu d'una posició ben estant en el món capitalista, sinó una resultant de la passió, doncs ningú té més capacitat d'esforç i voluntat si allò que fa és fruit d'aquesta passió. I els diners podran ser ser una conseqüencia però ja no seran el fi. El fi doncs, en la linia del medi, tindrà una recompensa de tipus emocional. Creixement emocional; aquí feia referència quan deia que els diners degraden les relacions humanes, doncs són les emocions el pilar d'aquestes relacions.

No estic d'acord amb que sense diners ni hi ha biblioteques, artistes o mestres. També per desgracia molts artistes o mestres intercanvien els seus tresors a canvi de diners, però pretenia dir que no ho són tots, doncs hi ha molts tresors a l'abast de tothom sense que calgui dels diners per obrir els cofres. Suposo que volies dir que cal dels recursos econòmics per desenvolupar biblioteques, teatres i escoles. I estic d'acord amb que hagués sigut impossible aixecar les biblioteques, teatres i escoles sense recursos ecnòmics, però es que la nostra tradició només ha agafat un camí; algú va dir que "quan agafes un camí deixes endarrera tota la resta (de camins)" i en el cas d'una cultura no és una excepció.

A mi també em costa imaginar-me aquesta Europa tan adinerada sense un duro. I quan m'ho imagino la tecnologia desapareix. Però les persones tenen més necesitat de viure en tant que relacionar-se i desenvolupar el seu emisferi emocional que en la meva opinió està tan atrofiat.

I la meva conclusió no és altri que el Xavier Roig quan va citar que "sense diners no hi ha llibertat" no contemplava més que el seu melic i el seu voltant.
Pots viure aquí i avui, no tenir diners, i ser molt més lliure que molts adinerats.

Salvador Garcia-Ruiz ha dit...

Joan, gràcies per la resposta, no podem estar sempre d'acord. En tot cas potser sí que coincidim és que per ser lliures hem de tenir recursos per poder ser-ho i per no dependre d'aquelles coses que no es permetrien ser lliures.

En tot cas, tenir aquests recursos (incloent una mica de diners) és condició necessària però no suficient per ser lliures.