dilluns, 20 d’abril de 2009

Una segona lectura a l'article de Joan Carretero

Una prèvia: l’article de Joan Carretero m’ha entusiasmat. Dit això, me l’he hagut de llegir dues vegades, més que res per entendre per què tothom interpreta que Carretero vol crear un nou partit independentista. De fet, a mi em sona més a full de ruta cap a la independència i a Casa Gran de l’Independentisme (ara que estan de moda les cases grans), que de fet el propi Carretero suggereix que estigui liderada per Esquerra. Això ajudaria a ampliar l’espai electoral d’Esquerra, com en el seu moment ho van (intentar) fer la plataforma Catalunya-2003 de Pere Esteve o Ciutadans pel Canvi al PSC-PSOE (i actualment vol fer CiU amb la Casa Gran). Pot ser que la interpretació majoritària de que Carretero vol fer un partit nou vingui de la notícia prèvia a l’article en el diari Avui, on dóna com a notícia aquest fet, i a la pròpia lectura interessada des de la direcció d’Esquerra (i curiosament des d’Esquerra Independentista).

Tornant a l’article, en ell apareixen moltes propostes que RCat defensava en les darreres eleccions internes a Esquerra i que, efectivament, no van ser assumides pels militants. Això comporta que no s’han de seguir defensant? S’ha de callar i no fer res quan el vaixell s’està enfonsant? Les propostes de RCat van obtenir només el 28% del suport dels militants, però és possible que tinguin més suport entre votants i ex-votants (en tot cas, les tesis de la direcció segur que no són majoritàries entre els ex-votants d’Esquerra, que a dia d’avui ja sumen més que els votants). Alguna cosa cal fer davant la constatació de què cada vegada hi ha més independentistes i Esquerra té menys suport i, sens dubte, les propostes de Carretero aconseguirien ampliar la base electoral d’Esquerra (p.e. assumint la transversalitat que proposa i, si cal, que aquesta pivoti al voltant del centre-esquerra, on Esquerra s’hauria de sentir còmode).

Sobre l’article, algunes reflexions que comparteixo totalment:
  • El govern espanyol es riu constantment dels catalans, i utilitza la crisi per justificar incompliments mentre va repartint diners a dojo per altres bandes
  • Amb Espanya no hi ha res a fer, i s’ha d’acabar l’estratègia del peix al cove (amb totes les seves variants)
  • Més enllà de totes les plataformes sobiranistes que s’estan creant, les seves propostes les han d’assumir els partits (o, almenys, algun partit)
  • La independència ha de venir per una proclamació unilateral del Parlament de Catalunya, no per un referèndum previ que el govern espanyol mai permetrà
  • L’independentisme ha de ser transversal, i només ha de participar en el govern quan això suposi un avanç substancial en l’autogovern de Catalunya
  • Cal vetllar per l’exigència ètica dels nostres representants i avançar cap a llistes obertes

Amb l’article de Carretero la direcció d’Esquerra tenia dues alternatives: una, l’esperada, interpretar les seves reflexions com una aportació per articular una majoria social al voltant d’Esquerra, i convidar-lo a participar activament dins d’Esquerra; l’altra, utilitzar-ho com excusa per demanar que Carretero (i se suposa que també els que compartim la seva opinió) marxem d’Esquerra. Una proposta gens original: Ridao ens va titllar de càncer ja fa més d’un any, Vendrell ens va convidar a marxar fa unes setmanes, i Carod (ja ho va fer abans) i Puigcercós ens convidem a marxar ara. Igualment Carod i Puigcercós, amb la seva suggerència (?) de què Carretero creï un nou partit de centre-dreta independentista, demagògia apart, demostren el seu esquema mental: per ells la divisió política és esquerra-dreta, quan avui ja no només seria Catalunya-Espanya sinó unionisme-sobiranisme. L’eix esquerra-dreta, amb les competències i recursos de la Generalitat, és secundari i només ens porta a donar al PSC-PSOE les quotes de poder rècord a Catalunya. Carod a més afirma que és bo que Carretero marxi d’Esquerra, ja que així Esquerra enterrarà el risc de promoure un front patriòtic a futur: cert, quedaria garantit per sempre el front social, enhorabona PSC-PSOE. És això el que ens ha de portar a la independència? Per cert, és el mateix Carod que deia que volia una Esquerra amb 50.000 militants?

Carretero afirma que el projecte que ell defensa l’hauria de presentar Esquerra, tot i que reconeix que difícilment ho farà. Davant aquesta realitat, en la meva opinió, les alternatives per les properes eleccions a la Generalitat són desoladores: o ERC (i per tant més Tripartit) o CiU (i per tant, més pujolisme). O vot en blanc. O algú que defensi el que Carretero proposa.

I per què no la Casa Gran de l’Independentisme al voltant d’Esquerra? I també, pregunta legítima: i si Esquerra no ho vol fer?

7 comentaris:

Josep Cabana ha dit...

Hola Salva.
La veritat és que he flipat molt amb la demagògia del periodisme del suposat paradís català.
Salutacions i independència.

Miquel ha dit...

He pogut veure l'entrevista d'en Puigcercós amb en Cuní d'ahir al 3alaCarta, ben plegat tot és força patètic. Puigcercós diu que "entén" que RCat i Carretero volen escindir-se i que ells no retenen a ningú contra la seva voluntat. També ha defensat el "procés gradual" cap a la sobirania, vaja, allò que diu Victor Aleixandre de la independència per l'any 3000; i s'ha desentés en tot moment de valorar el transversalisme independentista que exigeix Carretero.

Jaume (New York) ha dit...

Personalment crec que un dels mals serveis de CiU i ERC al país ha estat dividir el catalanisme i legitimar el front espanyolista del PP primer (CiU) i PSOE després (ERC).
El país va (ho hauria d'anar) al davant. La divisió és terrible, però sembla que els dirigents dels nostres partits nacionals no ho tenen clar o estan massa encegats per l'odi i no ho volen veure. El caïnisme entre nosaltres ens acabarà matant i l'espanyolisme podrà celebrar la seva victòria més sonada (sense haver malgastat cap esforç). Apliquen la mateixa política que van utilitzar per a conquerir les amèriques. El famós “divide y vencerás”.
Ara, l'independentisme es troba en el mateix atzucac. Crec, de nou, que la divisió és un error. Però també crec que l’estratègia actual d'ERC és totalment equivocada.
I aquí estem, un liberal independentista com jo sense poder votar ni a uns ni als altres... L'espanyolisme ha guanyat! O potser millor: el catalanisme s'ha autoimmolat!

GOS GÀNGUIL ha dit...

Estic convençut que la direcció stalinista d´E no està per portar-nos enlloc (en aquest cas cap a la independència), estan només per quedar-se on són i seguir vivint de la menjadora gràcies als seus amics sociates. No acceptant la proposta d´en Carretero queden retratats i ben retratats...ha estat una jugada mestre del Dr.Carretero, un home que parla de valors, de pàtria...Catalunya necessita un Dr. i aquest és el Dr.Carretero.
Salut i Pàtria!

Salva ha dit...

Josep, hi ha hagut lectures interessades, sens dubte.

Miquel, aquí és el problema, ERC aposta per continuar fent el mateix.

Jaume, cert, els liberals independentistes tenim un problema.

Gos Ganguil, efectivament, necessitem al Dr. Carretero.


Gràcies a tots pels vostres comentaris.

Salva ha dit...

Publicats a la web de RCat:

i ara, què fem ?
escrit per Joaquim Suquet, abril 24, 2009
El que més mal ha fet -i ho dic pel silenci sobre el tema- és el segon punt sobre la regeneració dels polítics. Ningú no n'ha parlat, tot i ser el segon important a l'article. Per què serà? La independència per la majoria -i no ho dic pas per Carretero, és clar- és fer volar coloms. Senzillament no se'l prenen seriosament, per això en parlen tant i mentrestat maregen la perdiu, per si de cas.

La reacció de l'Executiva ha estat extemporània i patètica. No estan a l'alçada, ho crec així i ho sento. Tampoc la militància en general que, en unes properes eleccions, si vol ser gran haurà de fer un pas endavant.

Crec que la cosa està tan emmerdada que per prendre decisions importants -que no vol dir planejar-les abans- haurem d'esperar el finançament i la recusació de l'Estatut
Força Catalunya
escrit per Vicent, abril 24, 2009
I per que no Força Catalunya?
És partit polític que vol fundar Catalunya Acció i que té un discurs idéntic al de Carretero i R.cat.
Hem de continuar
escrit per Agustí Sánchez, abril 26, 2009
I després de picar fort amb el martell uns quants cops per fi aconsegueixo obrir la tapa de la caixa rovellada. I tot d'una me'n adono que amb la independència s'ha de fer igual malgrat les resistències intel·lectuals, econòmiques i polítiques que van sorgint com a antítesi.

Els que claudiquen com botiflers tenen un discurs molt ben preparat i saben on tocar-nos la fibra i acabem de dir-nos "Tenen raó en això. Ens haurem d'esperar". Ja han guanyat i nosaltres ja podem esperar. Esperar a res.

Hem de treballar en la línia d'aprofundir el debat sobiranista i fer-lo palés a tothom. Hem de saber respondre a tots els ets i uts d'un nou estat català. Hem de saber girar l'argumentari fàcil dels espanyolistes, per que cal arribar als catalans.

Jo el que demano és que hagi una gran conferència sobiranista amb tots els partits i plataformes per arribar a un full de ruta per la independència i si tots podem reagrupar-nos en un gran partit, millor que millor. Hem de seguir i seguir i seguir fins que ho aconseguim.

Salva ha dit...

Comentaris publicats al Directe.Cat:

24.04.2009 ! 02.48 h
#18 Mònica ! Barcelona
La direcció d'ERC són uns sectaris però els de Rcat tiren la pedra i amaguen la mà. Fa més de 4 mesos que han estat debatent internament la creació d'un partit nou. Fins i tot han fet ofertes a gent coneguda de fora d'ERC per liderar candidatures. I ara es fan els ofesos perquè se'ls hi malinterpreta un article? Però si és vox populi que porten mesos intentant la creació d'aquest partit. Salva, una mica menys de cinisme, si us plau.
23.04.2009 ! 23.58 h
#17 Mr Gumby
Coto Fluix, si es presentes en Carretero jo no crec que afeblis l'independentisme. Primer, els que voten ERC i, encara mes, CiU ja son com els seguidors del Betis, els continuaran votant ¨manque pierda¨i, per tant, no crec que es passessin en massa al Carretero. Segon, pot recuperar vots de l'abstencio. Nomes que el votessin 150 o 200 mil abstencionistes (a les eleccions del 2006 hi va haver 360.000 abstencionistes mes que a les del 2003) es multiplicaria el nombre d'escons dels partits catalans amb l'afegit que, al ser el 3% que exclou els partits minoritaris mes elevat, escombraria les excrecencies feixistoides tals com els Ciudadanos i UPyD encara que perjudicaria notablement a IC (encara que, total, pel que fan...).
23.04.2009 ! 01.14 h
#16 Reagrupat
Felicitats, Pep, que bé, noi! N'has trobat un de Reagrupament que cobra! Quins collons, ets un crack, tio!!!Òbviament, no em posaré a fer una relació de tots els oficialistes amb sou a càrrec de la menjadora: seria un llistat més llarg que el telefònic.Au, que avui et deuen haver felicitat, a Calàbria, pel teu "brillant" comentari.
22.04.2009 ! 12.21 h
#15 pep ! badalona
Joan Planella, home de carretero, cobra i bastant a la diputació per poques hores, la gent de reagrupament cobra i de valent, nomes demostren odi cap a erc, no saben perdre
21.04.2009 ! 20.06 h
#14 ferran
Tota la raó, ha de ser el parlament el que proclami la sobirania de Catalunya, aquesta votació s'hauria de fer com a mínim una vegada l'any, fins que els pro-espanyolistes quedessin plens de vergonya doncs serien ells els culpables de les condicions que accepten de Madrid.
21.04.2009 ! 19.51 h
#13 Reagrupat
A tots els que compareu Carretero amb Colom/Rahola: Aquests van marxar d'Esquerra (llavors es deia ERC, jo ja hi era) amb càrrecs i sous. Eren uns autèntics trànsfugues.Ni el Carretero ni cap dels seus col·laboradors cobren del partit o de les institucions. El seu és un moviment de base. Si decideixen marxar (jo espero que no) ho faran sense endur-se ni un càrrec ni un duro d'ERC.
21.04.2009 ! 15.42 h
#12 Coto Fluix ! Pla de l'Estany
He llegit l'article d'en Carretero i estic d'acord amb el que diu.Suposo que la majoria coincidim que hi estem d'acord. Es més això ja ho pensava així quan tenia divuit anys (o menys) ara en tinc ciquanta quatre. He estat a les trinxeres, en un munt de manifestacions i protestes i sicerament, estic fins els dallonses de proclames i ximpleries. Si vol un partit, cony ja en te un. Si vol canviar coses que ho faci on s'ha de fer i si no es capaç de canviar la direcció del partit que esperi a que es fotin l'óstia, i si no a esperar el torn. però questionant des de fora una direcció que no ha arribat ni al quart de mandat.

Mireu, sabeu com acabarà això? doncs com l'Hortalà i com en Colom; a CiU! I si ens hem de refiar d'aquests, anem llestos. Quina poca memória!

Mentres tant, anem-nos foten ósties nosaltres mateixos i anem debilitant l'independentisme.
21.04.2009 ! 14.33 h
#11 Cesc Silvestre ! València (Paisos Catalans)
Totalment d´acord amb Salvador Garcia i amb jordibcn.Carretero va estar a un govern q impulsà la renovació de l´estatut. I esquerra ara està a un govern q impulsa l´aplicació de l´estatut. És a dir, q ara també es compleix l´objectiu d´ampliar l´autogovern, com demana Carretero al seu article.La militància de Rcat i la cúpula d´esquerra m´estan defraudant, ambdós volen dividir l´independentisme. Llegiu l´article de Carretero i passeu dels periòdics q volen destruir esquerra i l´independentisme. No podem estar discutint sobre el q els periòdics han manipulat, hem de discutir sobre el q Carretero ha escrit.
21.04.2009 ! 14.32 h
#10 Ex votant d'ERC ! L'Estartit
A la direcció actual d'ERC li convé convertit ERC en un xiringuito politic que sigui capaç de portar un plat a taula a quatre elegits, i l'independentisme, només n'és la coartada.Alguns, malgrat laços emocionals i familiars, ja fa temps que ho tenim clar, així que hem deixat de possar-nos pedres al ronyó i anem per feina, i ara per ara, la feina de qualsevol que es consideri un patriota, és acabar amb el tripartit PSOEmontillista.
21.04.2009 ! 14.07 h
#9 Pere Pikes ! PPCC
Per quin motiu no es poden comentar els articles del tal Ricard Biel? Ell sempre insulta. Però la resta ens ho hem d'empassar. Quin cagat el pallo, quin cagat. El que no entenc és per quin motiu li permeteu. I ara surt amb aquestes. Però si aquest histèric ja ha dit que votarà CiU.
21.04.2009 ! 14.05 h
#8 Maria Vidal ! PPCC
Sisplau, ja està bé de tanta bestiesa. Que Carretero amaga dia sí dia també amb fer un nou partit és un fet. Que no respecta l'opinió de la militància, ni la direcció escollida, també. Això del carretero acabarà com el PI. Ja n'estic ben cansat. I resulta que tampoc el volen a CiU perquè per muntar merders el prefereixen a ERC. L'exconseller de maragall no té prou coratge per fer el pas.
21.04.2009 ! 12.56 h
#7 Santi Vidal ! BARCELONA
L'independentisme ha de sumar, no restar ni excloure. Si estem dividits no aguantarem el front PSOE-PP que aviat vindrà.
21.04.2009 ! 11.11 h
#6 jordibcn
A ERC li falta molta feina a fer,als Casals,als moviments socials,al sindicalisme nacional,cultural,als mitjans de comunicació,a tot arreu, una feina seriosa,i li sobra infantilisme,candidatura amplia però amb qui,partits que caben en una taula de cafè però amb liders que ens portaran a la llibertat,això no ho dic per tu Carretero,sinó a coses com el PRC,UNC,Força Catalana,siusplau com podem fer atractiu el projecte, mireu el Colom quan era a ERC era monotemàtic i en canvi ara quina bona feina està fent,això és una bona feina guanyar gent i sumar-la , Carretero tens un grup de gent que creu en tu possa´ls a treballar per l´Esquerra i el país, i no et fiquis en projectes rars que acabaran malament per tothom, i ara el que toca és Junqueras que és un molt bon

candidat.
21.04.2009 ! 09.45 h
#5 Carles
Salva, sóc militant d'ERC adherit a Esquerra independentista i em sorprèn aquestes acusacions sobre la interpretació que s'ha fet de l'article. Si parles amb militants de RCat veuràs que han interpretat el mateix que la majoria de mitjans i militants, és a dir, que la cosa pinta malament per la unitat d'ERC. Sempre gasteu una superioritat moral que no sempre es correspon amb la realitat veient la mala baba que gastes. Si no reaccioneu ràpid la cosa acabrà malament independentment del que diguis i busqui l'article. I si no, parla amb la gent i veuràs que ni podreu ni us deixaran (els vostres sobretot!) que feu marxa endarrera.
21.04.2009 ! 09.25 h
#4 Toni ! BCN
I la idea d'anar-hi tots plegats al voltant de FORÇA CATALUNYA, impulsat per en Santiago Espot????? Jo crec que aquesta seria la solució: tothom amb l'objectiu d'assolir la llibertat nacional del nostre país sota un mateix paraigua!!!
21.04.2009 ! 09.25 h
#3 Toni ! BCN
I la idea d'anar-hi tots plegats al voltant de FORÇA CATALUNYA, impulsat per en Santiago Espot????? Jo crec que aquesta seria la solució: tothom amb l'objectiu d'assolir la llibertat nacional del nostre país sota un mateix paraigua!!!
20.04.2009 ! 23.17 h
#2 Jordi ! Barcelona
La meva pregunta és. Si ERC nomès pot estar a un govern de caire sobiranista, com és que el Sr Carretero va ser Conseller d´un govern exactament igual que l´actual amb els mateixos partits ?

Era llavors el PSC un partit sobiranista?

I si, jo també aposto per fer una casa gran de l´independentisme entorn d´ERC però l´article de Carretero per ambigu no aclaria si era això el que volia fer o volia marxar.

De fet si el Sr Carretero sap que a creat confusiò, ho tindria molt fàcil per aclarir les coses i si no ho fa, per alguna cosa serà.
20.04.2009 ! 23.07 h
#1 Jordi ! Barcelona
La meva pregunta és. Si ERC nomès pot estar a un govern de caire sobiranista, com és que el Sr Carretero va ser Conseller d´un govern exactament igual que l´actual amb els mateixos partits ?

Era llavors el PSC un partit sobiranista?

I si, jo també aposto per fer una casa gran de l´independentisme entorn d´ERC però l´article de Carretero per ambigu no aclaria si era això el que volia fer o volia marxar.

De fet si el Sr Carretero sap que a creat confusiò, ho tindria molt fàcil per aclarir les coses i si no ho fa, per alguna cosa serà.