dissabte, 21 de març de 2009

Sí, suport als Mossos d'Esquadra

L'ús de la força per part dels cossos policials és una mesura extrema però de vegades necessària en els estats democràtics. Sí, he vist les imatges i en alguns moments hi ha hagut excessos i un ús gratuït de la violència, i espero que se'n derivin responsabilitats. Però això no treu que s'hagi de criminalitzar a tota la Policia Nacional de Catalunya, que se'n pugui fer un ús partidista de la seva actuació, o que es doni una visió parcial dels fets, mostrant els excessos dels Mossos sense explicar les accions agressives d’alguns manifestants.

Deploro l'ús gratuït, excessiu i desproporcionat de l'ús de la força per part d'alguns Mossos, especialment amb els periodistes, un altre pilar de la democràcia. Però també deploro els atacs violents que van rebre els Mossos, amb 40 Mossos ferits (d’això en parla algú?). Deploro l'ocupació il·legal d'espais públics, ja sigui tallant un carrer o ocupant un rectorat o una Conselleria. I deploro la manca de sentit d'estat, dels nostres governants i de l'oposició. L'ordre hauria de ser el següent: primer, suport a l'acció dels Mossos, i segon, manifestar que a l’igual que ha succeït en el passat s'espera que es depuraran les responsabilitats pels excessos ocorreguts. Oblidem o no som conscients, no sé què és pitjor, que els Mossos són una estructura d'estat, de les poques que tenim, i han d’estar per sobre les lluites partidistes. Cert que a molts ens agradaria uns Mossos una mica diferents, però si és així el que cal fer és demanar i treballar per una policia més nacional, més catalana, més preparada i amb més mitjans, no criminalitzar-la.

S'oblida (o s'obvia) que les càrregues policials són instruccions polítiques. I en aquest sentit els darrers mesos n'he trobat a faltar, per manca de coratge dels responsables polítics d'Interior, per això de ser una policia simpàtica: no es pot permetre que ningú talli la ronda Litoral, per més legítima que sigui la seva demanda; no pot ser que es llancin objectes contra la policia en un partit de l'Espanyol i aquesta no respongui; no es poden ocupar permanentment espais públics; i no pot ser que un antinosequè llenci pintura rosa a un Mosso per humiliar-lo a ell i al cos i no passi res.


Amb tot, penso que els grans problemes dels Mossos són dos: un, la direcció política per part d'uns incompetents que no creuen en la seguretat. No es pot deixar en mans de Saura i Boada la conselleria d'Interior. Amb les coses de menjar no s'hi juga. I dos, la manca de sentit d'estat de la nostra classe política. En això (també) hem de prendre l’exemple de l'estat espanyol, i com els dos grans partits, quan es tracta de temes d’estat com la seguretat, van a la una i òbviament defensen els cossos policials (el que no m’agrada d’ells però és que no faciliten l’erradicació dels abusos policials, al contrari que a Catalunya). No es tracta de donar cobertura d'impunitat ni molt menys, sinó d’exigir responsabilitats (sense grans exercicis de demagògia o teatralitat ) després de donar suport a l’acció dels Mossos. No oblidem que els Mossos és una policia democràtica i, quan alguns dels seus membres han comès excessos (per cert moltes vegades denunciats pels propi cos), han pagat les conseqüències. Ara ha de passar el mateix.

Amb això dels Mossos, curiosa paradoxa, s’uneixen dos extrems: els que estan en contra d’una Policia Nacional a Catalunya i no dubten fer escarni dels Mossos (mentre curiosament callen els excessos dels cossos policials de l’estat, com per exemple comportaments de membres de la Policia Nacional (espanyola) que ha comportat presó provisional per un afer que combina proxenetisme, xantatge i corrupció); i els que estan en contra de qualsevol policia, espanyola però també catalana, en part perquè esperaven una policia catalana “de bon rotllo”, és a dir, que no fes la seva feina.

Sí, suport als Mossos d'Esquadra, a la Policia Nacional de Catalunya.

16 comentaris:

Anònim ha dit...

La mateixa policia que va fundar Felip V. Visca!

U_U'

Anònim ha dit...

Molt ben dit, Salva!

Anònim ha dit...

la mateixa policia que cridava:

"fuera! fuera de aqui, ostia!"

Anònim ha dit...

Salva, ets dels pocs que et mulles i parles clar en aquest tema. Per mi tens tota la raó. La policia ha de fer la seva feina i en una manifestació només carrega quan prèviament hi han hagut aldarulls i destrosses importants. Com molt bé dius, la ordre és política.

Edu ha dit...

Benvolgut Salva,

No sé si eres allà dimecres nit. T'avanço que jo sí hi vaig ser i sóc dels pocs que no té cap blau, de miracle més que altra cosa.

És cert que alguns manifestants van provocar els mossos, res que no passi en qualsevol altra manifestació d'aquest tipus. Unes primeres files agressives que intenten burxar els mossos amb pals de bandera i que potser no són universitaris. El més habitual, però, és llençar ous amb pintura i desplegar pancartes des de bastides en edificis: no es va fer. Tothom, excepte els 4 etiquetats d'antisistema a la primera fila, érem estudiants, i molts veníem directes de la universitat. A les fotos hi surten fins i tot noies amb tacons! Per què es va carregar, i d'aquesta manera, si només hi havia 20 o 30 persones a 2m dels mossos provocant aldarulls? Per què no se'ns va demanar d'abandonar la Via Laietana i van optar per llençar-nos una furgoneta per carril per darrere la manifestació? Van provocar una allau humana i risc de mort o per atropellament, o per aixafament de 50 persones caigudes al damunt d'una.
Per què no s'hauria de permetre tallar temporalment (30 minuts?) el carrer per on circula la manifestació? Qui va provocar un tall de circulació més llarg foren els mossos i no els estudiants. No estem preparats per emergències? No tenim logística suficient? Jo vull creure que sí, i que no es va fer servir per incompetència o plans maquiavèl·lics i irracionals per fer dimitir el senyor Saura.

D'altra banda, la metodologia va ser tallar els carrers del voltant i fer-nos córrer de la Via Laietana cap els carrerons sense deixar-nos marxar, i furgoneta que et trobaves, furgoneta de la que sortien mossos a apallissar el personal. Les ambulàncies eren pràcticament inabastables: impossible arribar a Via Laietana sense rebre un patac. Al 112 no sabien que hi havia un desgavell com aquell al centre de la Barcelona, i de mentre els mossos anaven Laietana amunt, Laietana avall amb les furgonetes, paraven, en sortien 20 o 30, corrien contra tothom que veien, pegaven als primers 3 o 4 que enganxaven, i fugien. Sense identificació i molts amb passamuntanyes.

Al meu parer trobo que concedeixes benefici del dubte a uns mossos que ni compleixen la llei, ni són catalans (de «fuera de aquí»,«contra la pared» i similars prou que en vaig sentir, però de «tots fora», ni un), i si bé dius que l'ús de la violència era gratuït, no t'hi posiciones en contra obertament, cosa que, amb tot el respecte, fa que justifiquis les seves accions.

Salva ha dit...

Hola a tots, gràcies pels comentaris, independentment de que estem d'acord o no.

Respecte el comentari de l'Edu, que aporta experiència de primera mà, algunes reflexions:

- Deploro i condemno l'ús gratuït de la violència, i espero que es derivin responsabilitats. penso que està clar en el meu escrit i, si no queda clar, ho dic ara
- Tal i com tu comentes, si les primeres files van burxar als mossos amb pals, entenc que aquests s'hi tornin (no oblidem que s'hi si tornen és que reben l'ok polític de fer-ho!); potser no de la forma que ho van fer, però han de respondre
- Sí, dono el benefici del dubte als Mossos ja que en el passat, quan hi han hagut excessos, s'han depurat responsabilitats. Ara hauria de passar el mateix
- La nostra policia no és perfecta. Per això no pot estar en mans de Saura, ja que amb ell anem a pitjor, no a millor

En fi, és un tema delicat. Els Mossos poden tenir part de la responsabilitat, però no és només seva. Trobo a faltar crítiques sobre la responsabilitat dels altres

Edu, m'alegro que a tu no et passés res.

Oriol Cisteró i Fortuny ha dit...

Salva,

Jo deploro els comentaris anonims en un tema delicat, jo els eliminaria...

Anem al gra.

Podria semblar que no estem d'acord tu i jo. Però s'equivoca qui s'ho pensi.

Jo no defenso als mossos com no defensaré a ningú per una acció injustificada i fora de mare.

Cal ser crític quan toca i defensar el que cal quan toca també.

Jo vull un Cos de Policia de Catalunya ben preparat i capaç: capaç de defensar les nostres institucions, els nostres ciutadans i els nostres bens (és això la seva finalitat no?)

Però no puc mirar cap un altre lloc quan en passen de grosses i les coses es mouen ben poc dins el cos! (com van els judicis...quines responsabilitats es depuren més enllà dels propis implicats?)

De talls de carrers n'hi ha quasi cada dia a BCN, MAI no pot ser un argument per carregar porra en ma! hi ha moltes formes de fer fora els manifestants i els mossos ho saben fer bé, perquè ho van fer malament aquest cop? que depurin! a veure si es cert, però la indignació ciutadana els ajudarà a que no els tremoli el pols...

Salva, dius que has vist les imatges, jo també, he recordat altres temps. I he vist la rabia i la prepotencia propia de 'molts' cossos de policia, però no ens enganyem, es pot fer d'altres formes i això depèn dels comanaments...

Si la policia no sap distingir periodistes identificats amb manifestants...que tornin a l'esocola de Mollet i el qui ho ha dit que dimiteixi per incompetent!

Per la nit hi havia qui anava a liar-la de valent és cert, però i pel matí? mira't les imatges de matí, és l'origen de tot i allà es veu molt bé de que va la cosa! Hi ha un abús de força i d'autoritat!

DIMISSIONS i CESSAMENTS!

Tinguem policia, si! però seriosa, controlada i dirigida (politicament i tècnica) per gent competent!

...no estem tant lluny tu i jo.

Salva ha dit...

Oriol, potser no estem tan lluny. Segurament no ho estem, però penso que, des de la denúncia, hem de ser curosos com la fem (tu mateix en el facebook parlaves de "Kbrons sense consciència").

Posata a criticar i denunciar, denunciem també als que van provocar als mossos (i als que elsvan agredir9.

I respecte els talls de carrer, penso que són inacceptables. I si es tallen, cal restablir l'ordre ràpid. Si pot ser, de bon rotllo, i si no, de mal rotllo.

Nus ha dit...

En una cosa estarem tots d'acord; La violència no porta enlloc oi? Per tant, una reflexió...perque no podem actuar com gent civilitzada quan ens manifestem? perque en la majoria d'ocasions que volem rehivindicar alguna cosa hem d'acabar veient actes violents o de destrossa?
El pitjor de tot és que en aquests casos i en molts d'altres en que el moll de l'os era rehivindicar un motiu i fer que se'n parles per aconseguir uns objectius, finalemnt degeneren fent que s'acabi parlant més de les actuacions lamentables de tots plegats que no pas del motiu de rehivindicació ens si mateix. Per tant,l'esforç de moltes persones civilitzades i coherents que realemnt sentien la necessitat de rehivindicar i fer sentir la seva veu acaba quedant en un segon pla.
Deixeu-me dir: Em sembla lamentable i molt poc pràctic!

Salva ha dit...

Nus, tens raó: lamentable i poc pràctic

David ha dit...

Tinc diversos familiars al cos i et puc assegurar que l'actuació que es veu a les imatges podem dir que no és massa normal. Els Mossos,com professionals de la seguretat que són, saben perfectament el pa que s'hi dóna en algunes manifestacions. I saben com controlar-les i donar les garrotades justes a qui s'ho mereix. No van fer bé la seva feina i això s'ha d'analitzar i, arribat el cas, prendre les mesures adients.

Tot això amb independència de què en aquella manifestació s'hi van aplegar un munt d'indesitjables, barrejant-se amb estudiants, i que algunes persones van pecar de falta de prudència davant d'una situació de risc.

Salva ha dit...

David, tens raó, van haver excessos, i cal assegurar que se'n derivin responsabilitats. Cert, idealment caldria minimitzar les garrotades, però això és complicat, i l'ideal és que no comencin. I en això van ser responsables alguns manifestants.

joan ha dit...

Crec que defeneu l'indefensable.
Malgrat ordres i desordres dels caps del mossos, les porres només son armes segons la voluntat dels individus que les porten.
Es clar i es documentat que aquest "esbirros" no hi toquen. Opino que es mes preocupant el comportament dels mossos i superiors, que no pas el dels nois, no ens oblidem que tan sols son nois.
Com deia Orwell, es fàcil odiar el policies quan estomàquen manifestants (generalment treballadors i estudiants).
Sòc vei del barri de Sant Antoni i la setmana passada ho vaig veure amb el meus ulls, tan al anar a treballar com al tornar. Perque ells poden anar armats i els demes no?, es simplement antiesportiu.

Salut i endevant amb el blog

Salva ha dit...

Joan, suposo que estàs de conya: el monopoli de l'exercici de la violència l'ha de tenir la policia democràtica.

Malauradament van rebre justos per pecadors, però tampoc és just oblidar que a l'igual que justos, també hi havia pecadors.

Salva ha dit...

Comentaris publicats a la web de Reagrupament:

Suport
escrit per Jordi Comas Rovira, març 22, 2009

Evidentment Salva, suport a la institució dels Mossos per sobre de tot. Per sobre d'errors tècnics puntuals, per sobre d'una direcció política que no es creu la polícia nacional, ni tan sols el mateix concepte de policia.
Per patriotisme cal denunciar aquesta campanya de desprestigi d'un dels pilars del nostre autogovern. Un dels pocs àmbits (quan les competències ho pemeten) en que som nació per comptes de regió.
I si hi ha qui no sap veure aquests matisos per sobre la polèmica i ho simplifica tot amb una càrrega policial també cal ser clars: amb els punkies del gos i les malabars o amb els policies que compleixen ordres? Jo no en tinc cap dubte, estic amb la Policia de Catalunya.

...
escrit per Santi, març 22, 2009

Cal demanar responsabilitats a en Saura, no és pot permetre aquesta actuació propia dels temps de Franco
...
escrit per Pere Mateu, març 22, 2009

Totalment d'acord amb tu Salva. De fet crec que ets valent prenent partit tan decididament, en aquests temps de "flower power". I deixa'm afegir-hi.

1- La policia NO CARREGA MAI, contra una manifestació pacífica. Carrega quan una manifestació degenera en aldarulls (talls de trànsit) i destrosses (aparadors, mobiliari urbà) o amb violència contra altres persones.

2- La policia NO ENTRA MAI, en un recinte universitari, si no és a petició del rector de la universitat. És a dir, ÉS LA UNIVESITAT LA QUE DEMANA LA INTERVENCIÓ POLICIAL. No cal dir que aquesta és una mesura que només prenen els rectors quan hi estan obligats (violència o amenaces contra altres alumnes o destrosses contra el mobiliari de la universitat).

3- La ordre de carregar LA PREN EL DIRECTOR GENERAL DE SEGURETAT CIUTADANA. Ell i només ell, un càrrec polític d'IC-V, pot pendre aquesta decisió. El fet més curiós és que després de pendre-la tira pilotes fora i no dona suport als seus agents. Molt curiós.

4- Pel Santi. En temps de Franco els estudiants no haguessin arribat a estar tancats no 40 dies, sinó ni 40 minuts. Apart no haguessin estat desallotjats, sinó detinguts, fitxats i atonyinats a la comissaria de la policia nacional de la Via Laietana. Hi ha alguna diferència com pots veure. Menys demagògia.

5. Efectivament la manifestació era d'estudiants, però entre ells, barrejats, hi havia personatges prou coneguts per la policia, membres del moviment okupa i anarkista, que ni tan sols estan matriculats en cap facultat. Gent que abans de l'actuació policial, s'encarrega d'escalfar l'ambient insultant als policies, tirant pedres, pintant aparadors (perquè no ho fan a la façana de casa dels seus pares, a la Bonanova o a Pedralbres?) o trencant mobiliari urbà.

Tot el meu suport als agents que és juguen la pell perquè els demès poguem circular, estudiar, passejar i totes les altres activitats de la vida diària amb seguretat.

Moltes gràcies mossos!
vergonya
escrit per maria, març 25, 2009

Això no té disculpa alguna, és vergonyós, que no heu vist els vídeos, que acas l'associació de periodistes Joan Barnils és sospitosa. No podeu discutir imatges, de ´"polícies" agredint a gent "nomal", !!! més de 120 "partes" médics, és varen comportar com a delinqüents.
I encara surten quatre "patriotes" defentsant-los. Quan els periodistes eren a terra amb càmera inclosa seguien agredint-los, va passar un xicot que no tenia res a veure amb bicicleta i el varen tombar, que no heu vist el nen de 10 anys acompanyat de la seva mare que també rep un cop de porra. Per la meva part cap suport, ni un. Que comencin per portar el número identificatiu, i si els emprenya que es grabi a les comissaries doncs que no atonyinin entre tres a una que està emmanillada. Suport als mossos sí, a les pomes podrides no, que els cessina tots. Que us penseu que tot això no està premeditat, ho varen fer perquè saben que amb els periodistes pel mig hi hauria repercussions, i cesarien al Olmos o al Delort. S'estqva parlant de la obligatorietat de portar "xapa" i això els fot molt, ja no queden en l'anonimat. Tot plegat em fa fàstic.

Qui ens guarda dels guardians?
escrit per raimonbono.blogspot.com, març 26, 2009

Doncs això

Salva ha dit...

Comentaris publicats a la web del Directe.Cat:

25.03.2009 ! 10.17 h
#10 Salva
Popota, gràcies per les teves reflexions. Estic molt d'acord amb la majoria de coses que planteges.Jo vull que em "protegeixin" de l'estat i dels possibles abusos que hi puguin haver. Ho reconec, vull poc estat. Per això demano que hi hagin responsabilitats, el que no és incompatible amb defensar els Mossos.Per cert, malauradament als EUA s'espia amb impunitat a ciutadans gràcies al Patriot act (que per cert va tenir molts poc vots en contra, entre ell dels llibertaris). Això és un abús, allà i aquí.
25.03.2009 ! 02.07 h
#9 popota ! República de Gràcia
Se m'oblidava comentar que, com a persona sensible que sóc, em faria molta il·lusió que no importéssim hits de la subnormalitat democràtica dels nostres enemics com considerar que els que pensen diferent de nosaltres ho fan per treure's un sou o per tares de tipus mental. De veritat que seria una llàstima.
25.03.2009 ! 00.56 h
#8 popota ! República de Gràcia
Era un recurs literari, Salva. El que mirava d'expressar és que als que ens mirem amb simpatia no només els moviments llibertaris en general sinó els moviments llibertaris dels USA en particular se'ns queda cara de poker quan llegim de gent que té aquestes mateixes simpaties posicionaments tan abrandats en favor de la policia.Per no allargar-me gaire, només vull recordar que si allà està constitucionalitzat el dret a portar armes no és pas, com diuen els ignorants que no es treuen les barres i estrelles de la boca, per defensar la propietat privada dels lladres, sinó perque els ciutadans es puguin defensar dels abusos de l'estat i, més específicament, dels abusos de les forces de seguretat. D'altra banda, i deixant a banda l'evident relació entre la democràcia i la defensa de la desobediència civil pacífica -com és el cas de la inmensa majoria dels apallissats-, val la pena esmentar que si als USA, com passa aquí -i com passa específicament amb el nostre cos de policia- algun cos policial gosés espiar ciutadans amb la impunitat amb que es fa aquí, duraria 30 segons en qualsevol cos policial.

Salut,
24.03.2009 ! 18.10 h
#7 salva
Gràcies a tots pels comentaris. algunes reflexions:- Tarry, el que és complicat en aquest país és defensar als Mossos, enlloc de matxacar-los sense pietat. Queda clar que estic en contra dels abusos d'alguns Mossos. Estàs també tu en contra del que van fer alguns manifestants?- Popota, quins calers vols que et tornin? QUe me'n tornin a mi també!- Estelat, gràcies pel teu suport- Josep, gràcies per la profunditat dels teus arguments
24.03.2009 ! 11.16 h
#6 Tarry
Els 40 mossos ferits deu ser mal de canell de tant donar cops de porra… que ells anaven amb la cuirassa de Tortuga Ninja i els estudiants anàvem desprotegits completament! I a sobre encara tenen la barra de dir que hi ha molts més ferits mossos que estudiants. Quan es tramiti la denúncia conjunta d'estudiants tornem a fer números, llest. Que bé que s'hi està a caseta al sofà i opinant en un bloc d'internet eh?
24.03.2009 ! 09.47 h
#5 popota ! República de Gràcia
Cada cop que em topo amb les singulars posicions dels "libertarians" de per sota els Pirineus em venen ganes de demanar que em tornin els calers, snif.
24.03.2009 ! 00.16 h
#4 Estelat ! Barcelona
Ah! la foto que ilustra aquest comentari, amb els Mossos tacats de pintura, també deu ser mentida, segur que l'ha fet el Salva amb el Photoshop, oi?
24.03.2009 ! 00.12 h
#3 Estelat ! Barcelona
Josep, que insinues? que es mentida?
Segurament t'agradaria que ho fos, però malauradament les coses son com son.
tu deus ser un d'aquests típics pijo-progres-antitot (per insinuar o inventar, que no quedi)
23.03.2009 ! 21.19 h
#2 Josep
En quan he llegit lo dels 40 mossos ferits he parat de llegir l'article.

Tu de quina conselleria cobres xato?

Un estomag agraït és que ets.

Quan tinges un moment et suicides.


22.03.2009 ! 18.03 h
#1 Estelat ! Barcelona
Vaja! un que posa una mica de sentit comú.
Gràcies Salva, cal dir las coses com son.
Enhorabona pel teu comentari, que suscric plenament.