dijous, 19 de febrer de 2009

Peonades (II)

Els 8.000€ milions d’inversió en els ajuntaments del Pla E que comentava recentment (“Peonades”) té una cosa bona: injecta diners de forma immediata a l’economia. Ara, poc més. És una mesura molt costosa i poc efectiva (a l’igual que la genial idea dels 400€) dedicada a incentivar feines i empreses de baix valor afegit per realitzar obres en molts casos qüestionables.

Respecte els instruments dels governs davant la crisi no oblidem que, apart d’augmentar la despesa, el govern també pot injectar diners de forma immediata a l’economia (apart de pagant als seus proveïdors quan toca) baixant els impostos, per exemple eliminant de forma temporal l’IVA, totalment (com proposa Xavier Sala-i-Martín) o parcialment (com s’ha fet al Regne Unit). Cert, l’efecte multiplicador de la inversió pública és més gran que la de la disminució d’impostos, però aquesta inversió pública no ha de ser un malbaratament de recursos (i menys en un entorn com l’actual), i a més la inversió pública acostuma a tenir un decalatge gran entre la seva aprovació i la seva execució (a menys que es faci corrents i malament, com aquest). Per cert, a Catalunya, tenim molta experiència en demorar (molt) l’inici de grans infrastructures, de vegades perquè no arriben els diners, altres perquè els propis catalans no ens posem d’acord (quart cinturó?).

Tornant als 8.000€ milions dels Ajuntaments, comencem a tenir més informació que no convida precisament a l’optimisme. Es poden crear llocs de treball, però aquests tindran una durada mitjana de tres mesos. En molts casos seran despeses innecessàries o totalment prescindibles, com l’exemple de pistes de monopatí i de 'scalextric'. Això sí, però, es farà molta publicitat: els cartells que publiciten el Pla E costen 46€ milions a tot l’estat i més de 7€ milions només a Catalunya. Si vols tenir més informació sobre les peonades et recomano l’article de l’amic Jordi Comas, on explica amb més detall com funciona, o més ben dit, com no funciona.

Comentava fa uns mesos (“Apunts sobre la crisi econòmica en 7 o 10 minuts”) que en un moment de recessió calia més inversió pública, que els superàvits del govern en èpoques de bonança es podien compensar amb dèficits quan hi ha recessió.

2 comentaris:

B.Costa ha dit...

L'IVA no el pot eliminar el govern, si no recordo malament només l'1% pertany a l'Estat, la resta és per directrius europees.
Per altra banda això de fer obra pública als ajuntaments és completament absurd. Com tu bé dius fan obres que no ajuden a millorar la productivitat, vull dir, que no fan un tram de carretera nou que permetrà que els camions puguin anar de A a B més depressa i afavoreixi que a tal poble s'hi montin empreses. Bàsicament és dedicaran a fer mes gronxadors, tobogans etc. Des del meu punt de vista, si és volen fer els Keynesians que posin una pila de gent a cavar per fer un forat i després una altra pila de gent per tapar-lo, amb això ja donaran feina.

I aquests són els que dirigeixen l'estat....... Estan copiant mesures d'altres països quan aquí tenim una crisi de model de negoci, en fi, francament no crec que s'hi pugui fer res amb això dels polítics, potser el més desitjable seria que se n'anessin a casa i no toquessin res ,així no la cagarien.

Salva ha dit...

Blai, efectivament, la Comunitat Europea fixa un IVA mínim del 15% (i d'un tipus reduït per alguns productes del 5%). Si es volgués baixar més que aquesta quantitat s'hauria de tenir l'ok d'Europa.

Respecte a la resta que comentes, de vegades jo també penso que el millor de vegades seria que els polítics no fessin res, per no espatllar més les coses...