dimarts, 10 de febrer de 2009

No només Phelps

Gran polèmica als Estats Units (en això aquí som una mica més liberals) per la foto de Phelps fumant maria: suspensió de 3 mesos i pèrdua de patrocinadors, com Kellogg’s.

Reconec que el tema de les drogues (com molts altres) el veig diferent des de que tinc fills. Segueixo pensant que ell (i tothom) ha de fer i fumar el que vulgui sempre que no perjudiqui a tercers (i per això estic a favor de la prohibició de fumar en restaurants!). El meu dubte és l’equilibri entre aquesta llibertat i una permissivitat absoluta que acabi derivant en un increment del consum de drogues pels menors d’edat (a l’igual que em preocupa que els menors fumin o beguin). En aquest sentit el problema de Phelps no és tant el consum de drogues (més enllà de si és dopatge) sinó l’exemple que dóna als més joves un superheroi olímpic. Salvant les distàncies, em recorda una discussió semblant a quan Espanya va guanyar l’Eurocopa i alguns herois de la roja (!) anaven mig borratxos sobre l’autocar en directe davant de (gairebé) totes les televisions.

Dit això, és interessant recordar que Espanya en l'estat europeu amb major consum de marihuana i cocaina, que el 42% dels americans han fumat maria en algun moment, o alguns personatges rellevants que han fumat algun porret, més que res per no caure en la doble moral de denunciar a Phelps oblidant el que molts han (hem) fet (amb cada nom pots trobar el link que explica la relació de cada persona amb les drogues...):

Louisa May Alcott, Jennifer Aniston, Bing Crosby, Laura Bush, The Beatles, Mayor Michael Bloomberg, William F. Buckley, Jr., Johnny Carson, President Bill Clinton, Johnny Depp, Harrison Ford, Bill Gates, President Andrew Jackson, Steve Jobs, President John Kennedy, Stephen King, Ann Landers, President James Madison, Madonna, John Stuart Mill, President James Monroe, Mozart, Friedrich Nietzsche, Peggy Noonan, , President Barack Obama, Sarah Palin, Governor George Pataki, Pablo Picasso, President Franklin Pierce, Brad Pitt, Oliver Sacks, Arnold Schwarzenegger, William Shakespeare, Barbra Streisand, George Soros, President Zachary Taylor, Queen Victoria, President George Washington, John Wayne

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Respecte al risc que la permisivitat i la promoció que en pot fer un personatge famós incrementin el consum de drogues toves crec que és molt agosarat fer hipòtesis. Doncs tenim el cas d'Holanda on em sembla que no tenen cap problema nacional en aquest aspecte. A Amsterdam, els aspectes dels individus que pots trobar en un coffee shop fumant a les dotze del migdia són similars als de la gent que pots trobar aquí fotent-se un cubata. I un divendres al vespre el públic consumidor canvia, com canvia aquí. La normalitat allà només ha generat normalitat, les lliures convencions socials són més efectives que les lleis coercitives en alguns casos. Hem de confiar més en la gent. I en els joves, que es senten més atrets per la morbositat de la prohivició que per la foto d'un nadador. Ex. Històric: la llei seca als EUA.
Que les drogues toves siguin il.legals en nom de la salut pública i la pau social és un gran acte d'hipocresia. Quantes famílies ha trencat la marihuana? Quanta violència o accidents ha generat? I l'alcohol? Què apunten els estudis mèdics sobre la capacitat d'adicció psiquicofísica de l'alcohol i el tabac comparat amb la marihuana? La prohivició a l'Estat Espanyol més aviat té causes històriques i culturals més que no pas una voluntat d'eliminar un 'gran perill social'.
JCR

Salva ha dit...

JCR, estic d'acord amb tu. Drogues, alcohol i fumar són, amb matisos, problemes similars. I per mi que cadascú faci el que vulgui.

Dit això, com a pare sí que em qüestiono no tan la permisivitat sinó l'exemple que poden donar els "herois" als meus fills. No vull que pensin que fumar el que sigui o veure molt és "cool".