divendres, 13 de febrer de 2009

Liquidesa immediata: que les administracions públiques compleixin la llei

Segueixo insistint (ja ho deia en “Mesura contra la crisi: no dificultar la vida a les empreses, pagar quan toca i permetre que els ajuntaments facin fallida”): una forma d'injectar liquidesa a l'economia és simplement (!) que les administracions públiques compleixin la llei i paguin quan toca, és a dir, a 60 dies. Només depèn del Govern de l’estat, és a dir, del crack ZP.

El Periódico ho comenta en un article aquest diumenge, i és un clam de moltes empreses. Aquest mateix article explica que el desembre del 2007 les administracions públiques catalanes trigaven 149 dies de mitjana en pagar. La mitjana actual a l’estat és de 18 mesos, agreujat pels problemes de finançament de la Generalitat i dels Ajuntaments.

Aquesta demora en el pagament tensions de liquidesa en moltes empreses i, en alguns casos, acaba comportant la fallida de la societat: s'ha estimat que 1 de cada 3 situacions concursals són per culpa del retard de les administracions públiques a pagar els seus proveïdors. Per això l'efecte positiu de complir la llei seria molt gran: les empreses aconseguirien liquidesa, i així podrien finançar el seu circulant i pagar als seus treballadors i proveïdors. I, a més, complirien la llei, que no està malament.