dimarts, 20 de gener de 2009

Tràfic d’armes: ficció i, malauradament, crua realitat

Ficció: Nicholas Cage és un traficant d’armes en “El senyor de la guerra” que, quan és detingut, és alliberat pel propi govern americà, ja que hi ha col·laborat en el passat.

Realitat: Viktor Bout, antic militar soviètic, traficant d’armes, ha subministrat armament en molts conflictes (de vegades fent negocis amb els dos costats enfrontats), com Libèria, el Congo, els talibans, Sierra Lleona... L’han detingut a Tailàndia per una acció de la DEA (Drug Enforcement Administration) i, a diferència de la pel·lícula, els Estats Units el vol jutjar. A l’igual que la pel·lícula, però, ha col·laborat amb els Estats Units en el passat. De fet, ha treballat amb els Estats Units a l’Iraq, amb l’OTAN a Afganistan i amb les Nacions Unides al Sudan. Els Estats Units ha demanat la seva extradició, Rússia (la pròpia Duma!) la seva llibertat.

Realitat: el tràfic internacional d’armes no és possible sense la connivència dels estats

Realitat: la Campanya d’Armes sota Control, impulsada per Amnistia Internacional, Oxfam i la International Action Network on Small Arms, estima que hi ha més de 600 milions d’armes “petites” en circulació al món. Oxfam estima que 500.000 persones moren cada any per culpa d’aquestes armes sense control, aproximadament una mort per minut

La Campanya d’Armes sota Control té per objectiu limitar el tràfic internacional d’armes. Més informació: Armes sota Control i Amnistia Internacional.