dimecres, 21 de gener de 2009

Mesura anticrisi: una mica d'Obama

Obama és el líder mundial de tots els progres, l'esperança (negra?) d'un nou model econòmic, social i demés. Què tal si l'imitem una mica?

Obama ha avançat el seu programa econòmic. El 40% del seu pla de xoc és una reducció d'impostos. Collonut! Això significa uns 300.000$ milions de reducció d’impostos pels treballadors i empreses. Cert, s’estan pulint detalls que faran que aquesta baixada d’impostos sigui menor, però baixarà els impostos. Curiosament el seu equip econòmic pensa que és millor augmentar la despesa pública que baixar els impostos, però acaba fent un mix de les dues coses.

I aquí? A Espanya de moment s'ha augmentat la despesa, i més que augmentarà. Els seguidors d'Obama, ZP inclòs, podrien copiar-lo (una mica) i baixar els impostos. El principal argument en no baixar els impostos per atacar la crisi és que hi ha un decalatge entre el moment en que es pren la mesura i que aquesta arriba a la butxaca dels contribuents, però això es podria resoldre actuant sobre l’IVA (com proposa Sala-i-Martín) o donant incentius fiscals a les empreses que tinguin efectes immediats (p.e. bonificacions a la Seguretat Social).

Increment de despesa pública sí, però baixada d’impostos també. Apart d’assegurar que l’impacte de l’acció del govern (baixada d’impostos) el rebrien les famílies i empreses directament, hi hauria un altre benefici: el govern, amb menys ingressos, tindrà menys incentius per malgastar, o almenys menys diners per fer-ho (el dèficit públic ha de tenir un límit, no?).

1 comentari:

Salva ha dit...

Publicats al Directe.Cat:


28.01.2009 ! 16.06 h
#9 estelat ! Barcelona
En el tema aquest d'intentar cercar solucions al greu problema de la crisis financera i económica, el que s'hem fa inconcebible es la manca de solucions, de idees, manca de lideratge i manca de tot. Se suposa que entre tot l'univers d'especialistes, economistes, polítics i tota la colla de gent que te sous extraorinaris per algo més que escalfar poltrones, ni hi hagi ni un.... repeteixo NI UN sol que aporti alguna idea raonable, llógica i coerent per aportar alguna solució. Jo invito, com he fet jo, a donar-se una volta per tots els forums que es parli de la crisi económica, dels programes i les declaracions d'intencions dels partits polítics, encara no he vist cap, repetixo... CAP idea que no sigui discutir del sexe dels pàngels, que si canvi de model económic, pero sense concretar que significa aixó, i mentres tant es van produint les noticies, aquestes si que son la realitat... exemple, las de avui mateix: Espanya ha entrat oficialment en recessió, continua la devallada.... més de 18.000 persones a l'atur en un sol dia, i "lo que te rondaré morena"... altre (espectacular): Els bancs han presentat resultats avui mateix, el Santander beneficis de 8.000 mil.lios i el BBVA, el mateix... mals resultats (pobrets) han baixat beneficis, no han guanyat tant com l'any pasat, es veu que necesiten més diners dels governs per arrodonir les seves comptes, i de tornar a donar crédit? ah! aixo ja es veurà... a algú li sembla que aixó no es escandalós.
I al davant d'aixó, que fem? doncs contemplar amb resignació com ens van prenen el pel cada dia, i com cada vegada ens costa més arribar a fi de més.
I quina es la nostra esperança? ... ah! si! el Obama ens ho arreglarà tot... pobres de nosaltres! anem apanyats!
Des del govern del ZP ens demanen que tinguem confiança que tot s'arreglarà, que cap al 2010 ja hens en sortirem, pero quina mena de dades tenen per asegurar aixó? perque l'unica realitat es que l'atur continua augmentant, les empreses continuen fen fallida, aixó es una bola de neu que cada vegada va creixent més, mes gent a l'atur = menys capacitat de consum = menys empreses que puguin aguantar, etc. etc. fins a on? anem directe al caos social.
Si algú te una perspectiva més optimista, que ho faci saber, pero aviat, perque el temps avança inexorablement.
Solucions? jo crec que si, que hi han, pero cal ser valents i que hi hagi algú que tingui capacitat per a fer un anàlisi acurat de la situació i ataqui el problema de fons, des de la rel... com?
Alguna idea brillant?
28.01.2009 ! 14.22 h
#8 Marcel ! Sant Cugat
Per cert, et recomano que llegeixis la columna de Martin Wolf al Financial Times d'avui. Allà veuràs qui és el responsable de la muntanya de deute que ara el sistema no pot païr, si el sector públic o el privat.

Això segur que a la Universitat els professors, com en Xavier Sala i Martin, a qui tan admires, no us ho explicaven.
28.01.2009 ! 13.32 h
#7 Marcel ! Sant Cugat
Per cert, et recomano que llegeixis la columna de Martin Wolf al Financial Times d'avui. Allà veuràs qui és el responsable de la muntanya de deute que ara el sistema no pot païr, si el sector públic o el privat.

Això segur que a la Universitat els professors, com en Xavier Sala i Martin, a qui tan admires, no us ho explicaven.
28.01.2009 ! 12.25 h
#6 Marcel ! Sant Cugat
Per cert, et recomano que llegeixis la columna de Martin Wolf al Financial Times d'avui. Allà veuràs qui és el responsable de la muntanya de deute que ara el sistema no pot païr, si el sector públic o el privat.

Això segur que a la Universitat els professors, com en Xavier Sala i Martin, a qui tan admires, no us ho explicaven.
28.01.2009 ! 12.21 h
#5 Marcel Coderch ! Sant Cugat
Mai havia vist un economista que escrigui més coses contradictòries en un mateix paràgraf. Enhorabona, és de record Guiness!

Hem d'incrementar la despesa pública i al mateix temps el govern ha de tenir menys ingressos i no podem augmentar el dèficit públic. Suposo que l'única manera de cuadrar aquest desgavell d'idees és que el govern engegui la màquina d'imprimir billets.És això el que proposes?

Aquests noiets neoliberals ... és això tot el que us han ensenyat a la Universitat? Quina pèrdua de temps i de diners públics! Per reduir la despesa pública proposa eliminar els estudis d'Economia. Total ja es veu perquè serveixen: només per mamar ideologia.
25.01.2009 ! 21.17 h
#4 Salva
Malauradament, com comento en un post posterior (http://in.directe.cat/salvador-garcia/bloc/la-fallida-del-regne-despanya), no hi ha gairebé marxa, ni per baixar els impostos ni per augmentar la despesa via inversió. L'únic que plantejo és que no només ens plantegem augmentar la despesa, sinó també via baixada d'impostos que tinguin un afecte immediat en empreses i ciutadans.
25.01.2009 ! 05.23 h
#3 Estelat ! Barcelona
Amic JM:
Veig que el comentari que he fet, mig irónic mig en serio, ets tú el que no ho ha entés.
Ho explicaré d'un altre manera, a veure si aixís s'entén.

Aviam, en Salvador opina que l'Estat ha de abaixar els impostos i incrementar la despesa pública, o sigui recaptar menys (menys ingressos) i gastar més (més despesa) i jo pregunto... i com es fa aixó?. Com ha de fer l'Estat per augmentar la despesa pública i al mateix temps tenir meyns ingresos? Suposo que endeutant-se, el que significa que, a la llarga, augmenta la despessa al tenir que tornar la deuta amb interessos.
I faig la comparança amb una familia normal, seria el mateix dir que m'abaixin el sou i que gasti mes. Ho entens ara?
Aquest raonament a mi em sembla una incohoerencia, i si es fà (que suposo que es farà) ho pagarem molt car, es pa per avui i fam per demà.
A vegades tinc la sensació de que no parem compte en l'abast de la gravetat de la situació que estem patint, aquesta crissis es MOLT GREU i si no es posa remei en poc temps anem directe cap el caos social, i si no al temps.
I lo que més sopta i indigna de tot, es la manca de solucions, no veig cap partit, cap dirigent, cap administració que aporti solucions efectives per donar-li la volta a la situació. Es parla molt de model esgotat, de canvi de model, etc., peró mides concretes, cap!!
Cap que no sigui abocar diners públics per omplir les butxaques del sector bancari, que l'estan utilitzan per tapar els seus forats i, de moment segueixen amb la aixeta tancada per facilitar credits, perque s'han quedat sense diners!! no tenen diners!! es escandalós. i continuarem donant-lis calerets dels nostres impostos per a que no tinguin dificultats, i als ciutadans, que cada vegada pateixen més... que els bombin...
la solució es que l'Estat abaixi els importos i incrementi la despessa? que m'ho expliquin perque no ho entenc.
Ho entens ara?
24.01.2009 ! 14.35 h
#2 JM
Hola "#1 estelat ! Barcelona"

Li dius a en Salvador "si t'he entès bé" del que dius després es dedueix o bé que no l'has entès o bé que no entens del que es parla.
22.01.2009 ! 09.07 h
#1 estelat ! Barcelona
jo es que al.lucino!
o sigui, si t'he hi entés bé es com si jo, que cada vegada en costa més arrivar a fi de més apliqués aquesta solucio: que m'abaixin el sou (baixada d'impostos) i procurar gastar una mica més (despesa pública)... genial!!
Hemn pots explicar com es fa aixó?

ah! es clar! demanan un crédit, però es que resulta que ja els tinc tots demanats i ara metiex el banc, si li vaig a demanar, s'en possen a riure!
Va haver-hi un temps (ja fa molt) que un tal Jesús amb 3 peixos i 2 pans va donar de menjar a milers de persones al desert, però crec que aixó no es tornarà a repetir... o si?

Vinga home! siguem seriossos!!
de veritat que ningú te alguna idea millor?