divendres, 12 de desembre de 2008

Bail-out a la indústria de l’automòbil rebutjat (de moment)

Els Republicans no han donat suport al pla d’ajudes als fabricants d’automòbils perquè no inclouen reduccions dels sous, que actualment són un 66% per sobre de la dels seus competidors. És just? Fem la pregunta a l’inrevés. És just que la resta de contribuents, incloent els treballadors americans de fabricants de cotxes no-americans que tenen sous molt menors, paguin amb els seus impostos els sous per sobre de mercat dels treballadors de la indústria de l’automòbil americans? És òptim que es mantinguin artificialment unes empreses no rentables, no corregint una de les principals fonts que les fan ineficients, els sous dels seus treballadors?

Per aquests treballadors pot serà una experiència traumàtica perdre la feina o tenir uns sous menors, però l’estat, allà i aquí, no pot ajudar a tothom. O a l’inrevés, com si ajuda a algú hauria d’ajudar a tothom, i això és materialment impossible, no ho hauria de fer mai excepte en els casos on està plenament justificat.

Recupero el gràfic que vaig posar fa uns dies on mostrava aquesta diferència de sous i t'adjunto l'article on ja qüestionava l'ajut a aquesta indústria (Ajuts als fabricants de cotxes americans?)