dilluns, 24 de novembre de 2008

Entre liberal i llibertari

Ràpid i interessant test que comentava fa uns dies l’amic Albert Castellanos per saber on et situes en l’espectre polític. A mi em va sortir liberal (a l’americana), a la frontera amb llibertari (veure imatge adjunta). Em va sortir liberal perquè defenso de forma radical la llibertat individual, sense interferència de l’estat, i sóc especialment beligerant en la defensa de la llibertat d’expressió i dels drets humans. No em va sortir llibertari del tot perquè crec que l’estat ha de tenir un rol (petit, això sí) per assegurar la llibertat d’oportunitats i protegir el dèbil (o, com em deia fa uns dies Jordi Cuminal, el concepte de “nobody left behind”).

Aquest test, The World’s Smallest Political Quiz, el va inventar el 1987 Marshall Fritz, que va morir fa uns dies. Fritz era un destacat llibertari que va fundar Advocates for Self-Government. Entre altres detacats llibertaris està el congressista (republicà) Ron Paul. Ron Paul defensa de forma radical les llibertats individuals, un estat molt (molt) petit, la responsabilitat fiscal, i la no intervenció dels EUA a l’exterior. Va molt més enllà del que jo defenso, però moltes de les seves propostes les comparteixo.

Aquesta és la carta de presentació que té a la seva web sobre què ha fet i què no ha fet al Congrés americà:

Brief Overview of Congressman Paul’s Record:

- He has never voted to raise taxes.
- He has never voted for an unbalanced budget.
- He has never voted for a federal restriction on gun ownership.
- He has never voted to raise congressional pay.
- He has never taken a government-paid junket.
- He has never voted to increase the power of the executive branch.

- He voted against the Patriot Act.
- He voted against regulating the Internet.
- He voted against the Iraq war.

- He does not participate in the lucrative congressional pension program.
- He returns a portion of his annual congressional office budget to the U.S. treasury every year.

En la majoria de temes hi estic d’acord, i algunes de les seves votacions, com l’oposició al Patriot Act i a la guerra d’Iraq, van ser molt valentes.

Molt interessant també la intervenció del propi Ron Paul oposant-se al pla Paulson, que pots trobar en el blog amic de Marc Arza, on comenta alguns temes molt interessants, com la bombolla de crèdit (no només immobiliària), que el govern no hauria de comprar actius dubtosos, i que el pla inicial no donava prou control sobre el govern, o les respostes que va donar en un dels meus blogs preferits Freakonomics.

Prova de fer el test sobre la teva posició política, a veure què et surt.

Visca la llibertat!