dissabte, 11 d’octubre de 2008

Plau Paulson: Wall Street vs. Main Street


Una de les crítiques més fortes sobre el Pla Paulson era que s’oblidava de Main Street, de les pimes i les empreses no financeres, de les persones que tenen feines “normals”. Però és justament la influència que Wall Street té en Main Street el que justifica que s’intervingui en el sector financer.


Les empreses normals necessiten que el sistema financer funcioni. Necessiten que els bancs facin préstecs a les empreses per a què aquestes facin inversions i puguin créixer, i préstecs a les persones per a què puguin comprar-se cases o cotxes. No és altruista ajudar al sector financer: Main Street necessita Wall Street. Discutim què i com, però no que cal que funcioni el sistema financer.

El greuge, però, existeix, i això acaba tenint conseqüències negatives en el funcionament normal del mercat. Segons comenta The Economist, els fabricants de cotxes americans van deixar de vendre 40.000 cotxes a l’agost (+1.000$ milions d’ingressos) perquè els bancs no van donar finançament als particulars que volien comprar-se un cotxe. Solució teòrica? Facilitar que el sistema financer funcioni, i que els bancs facin de bancs i facin préstecs. Què es va aprovar als Estats Units? Donar un ajut de 25.000$ milions en préstecs garantits a un tipus d’interès extremadament subvencionat als fabricants d’automòbils americans (General Motors, Ford i Chrysler). Molt, sí, però tampoc tant si tenim en compte que es dediquen 700.000$ milions a Wall Street.

Wall Street vs. Main Street: la millor forma d’ajudar a Main Street, preservant l’interès de tota la societat, és que Wall Street funcioni. I per ajudar a tota l’economia, que l’estat intervingui només quan els costos de no fer-ho siguin superiors a fer-ho, a Wall Street i a Main Street. I si no intervé mai perquè la regulació ha evitat excessos o un funcionament incorrecte del mercat, millor.

2 comentaris:

ALBERT CASTELLANOS ha dit...

Totalment d'acord Salvador! Ara només faltaria que criminalitzéssim al conjunt del sistema financer de les males pràctiques d'uns quants, encara que l'hagin gairebé col·lapsat. Actuar guiats pel pànic és una de les pitjors coses que es poden fer ara...

miquelet ha dit...

Si després de tot el que se'ns vindrà damunt encara pensen que el sistema capitalista és el millor dels sistemes possibles, hauran, almenys d'assegurar un enorme control d'institucions internacionals sobre els sistemes financers. Un sistema liberal ens portarà més tard o més prompte a la mateixa situació en la que ens trobem hui.

Salut.