divendres, 3 d’octubre de 2008

Pla Paulson: polítics a curt o a llarg termini

L'important és que els polítics facin el que creuen que és millor pel país, sense la pressió d'unes properes eleccions. Un home d'estat no pensa en les properes eleccions, sinó en la propera generació. Han fet això els congressistes americans que van rebutjar el pla Paulson dilluns passat? Tres dades:

- Entre els polítics que es juguen la reelecció aviat, va guanyar el NO 30 a 8
- Entre els altres polítics, el resultat va ser 198 a 197 a favor del NO
- Entre els 26 polítics que es retiren, la majoria van votar SÍ a favor del pla

Conclusió: el pla pot ser bo o dolent (jo penso que és dolent pels americans i bo pels europeus, ja ho comentaré en un altre post), però les dades semblen confirmar que els que es jugaven la reelecció han actuat amb una visió a curt termini, i els que no tenen res a perdre han pensat a llarg termini. Cert, és bo haver de respondre davant dels ciutadans, però un líder ha de fer el que pensa que és millor pel país, no per la seva carrera política.

Sembla que el tacticisme i el la visió a curt termini entre els polítics és un mal més estés del que pensava.

1 comentari:

miquelet ha dit...

Cada vegada més, les campanyes electorals duren 4 anys. les decisions que es prenen de portes cap a fora, tenen molt en compte la subjectivitat de la societat. D'aquesta manera, és molt difícil fer polítiques a llarg termini.
Em ve ara al cap la diferent mentalitat que tenen a altres països. A Holanda, s'han arribat a fer plans de polderitzacions que abastaven un periode de 80 anys. Això aquí sembla de ciència-ficció.

Salut.