dimecres, 22 d’octubre de 2008

En defensa del contribuent (americà)


El que surt a aquesta vinyeta no pot passar, ni als Estats Units ni a enlloc.
Als Estats Units, fruit d'una provisió del Pla Paulson, el govern americà ha injectat diners als bancs. Bona mesura, millor que la de comprar actius tòxics, que era (és) l'estratègia principal d'aquest pla. Aquestes injeccions de capital serveixen per recapitalitzar els bancs, a part de donar-li's liquidesa.

Un problema però: aquesta injecció de capital als bancs no ha anat acompanyada de la suspensió de dividends als seus accionistes. És a dir, el govern injecta diners, i part d'aquests diners s'acaben distribuint als accionistes. Defensant al contribuent, semblaria lògic que els bancs retornessin el diner als governs abans de tornar a donar dividends.

OK a ajudar al sector financer per l'impacte que aquest té en l'economia, però que no sigui via de traspassar diners dels ciutadans als accionistes. Això en algun cas serà inevitable, però quan es pugui evitar, com ara vinculant injeccions de capital del govern amb suspensió temporal de dividends, cal fer-ho.

Més informació en aquest article del New York Times. Amb un exemple divertit comenten que quan Paulson va suggerir als bancs que entrava al seu capital (sense donar-li's gaires alternatives), podia semblar Vito Corleone, però en veritat s'assemblava més a Santa Claus, ja que no exigia, entre altres, suspendre els dividends.
Important les lliçons d'allà per saber què hem de fer (i no fer) aquí.

2 comentaris:

miquelet ha dit...

Potser siguera l'hora d'agarrar-nos els matxos i deixar que el sistema s'enfonsara. Per molt que s'injecte , el problema no és la liquidesa, sinó el propi sistema econòmic. Si els estats no intervingueren s'acabaria amb l'arrel del problema, i bo seria tornar a començar des de zero per a construir una cosa millor.

Salut.

Anònim ha dit...

Estic perplex com els governs que més han insistit en la retòrica del mercat lliure ara aboquen recursos públics en empreses privades. Que no es tracta que el mercat faci prosperar els empresaris innovadors i deixem que fracassin els mals negocis ?
Tot això es fa a càrrec dels contribuents, i potser per això es fa de manera tan indiscriminada i sense demanar responsabilitats.
Aquest rescat de la banca amb fons públics té els mateixos defectes que les subvencions i ajuts que les autoritats han concedit per a la implantació de companyies multinacionals, i pocs anys després aquestes companyies van fotre el camp sense donar més explicacions. Si algun banc ha de petar, igualment petarà !