dimecres, 2 de juliol de 2008

Nuclears? Parlem-ne

Catalunya pateix un dèficit d’energia que amenaça el seu creixement a futur. La MAT sembla que resoldrà aquest problema ja que permetrà transportar de França a Catalunya electricitat... generada a partir d’energia nuclear. De fet, l’energia nuclear suposa el 15% de l’electricitat de tot el món, que va del 2% i 3% de Xina i Índia respectivament, el 9% als EUA, el 17% d’Espanya o el 77% de França.

L’energia nuclear ha estat un tema tabú durant molts anys. Té molt mala premsa, especialment pels accidents a Three Mile Island als EUA i a Txernòbil a Rússia ara fa molts (molts) anys. A Catalunya hem tingut recentment incidents menors que no afavoreixen precisament la popularitat de l’energia nuclear. Però ens ho hem de replantejar.

Hi ha una crisi energètica mundial sense precedents, amb necessitats i costos creixents de l’energia, a més de la necessitat disposar d’una certa independència energètica, tant a Europa com a Espanya i Catalunya. Tenim l’amenaça del canvi climàtic. Casualment l’energia nuclear pot contribuir a paliar parcialment aquests dos problemes, tant per la capacitat de generar grans quantitats d’energia de forma eficient com pel fet de no emetre diòxid de carbó i ser una forma de generació d’energia no contaminant.

Hi ha qui ho té molt clar, en un sentit o en un altre. Patrick Moore, un dels fundadors de Greenpeace, hi està a favor, evolucionant des d’una posició contrària extrema. Altres persones de l’esquerra, com Felipe González o José María Fidalgo de CCOO, també s’han mostrat a favor. ZP hi està totalment en contra, fet que dificulta el debat a l’estat espanyol, ja que és necessari un gran lideratge per plantejar obertament a tota la societat aquest tema, tant per l’acció dels ecologistes hipermobiltzats contraris a l’energia nuclear com per les reticències que d’entrada tindria l’opinió pública.

Alguns aspectes claus a debatre serien el de la seguretat, el principal problema percebut per l’opinió pública, i l’emmagatzemenen dels residus nuclears. Però, sobretot, les necessitats energètiques del país i com les podem satisfer, incloent el cost i l’origen de l’energia.

Nuclears sí o no? No ho sé, parlem-ne sense prejudicis. Necessitats energètiques, seguretat, transparència, canvi climàtic, inversions, eficiència... posem-ho tot sobre la taula.

P.D. Respecte a la MAT tinc un sentiment agredolç: és una infrastructura necessària, és una gran notícia que es faci i que sembli que pugui estar disponible el 2011. És una mala notícia però que no es soterri parcialment en el seu pas per Catalunya, tal i com demanaven els municipis afectats.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Si bé la seguretat no la percebo com un problema greu (existeix tecnologia suficient, sempre que es faci bé), la generació dels residus hipoteca a la nostra descendència. Éticament trobo reprovable tirar-ho endavant sense resoldre completament aquest aspecte. A més, dubto seriosament de la viabilitat econòmica si es tenen en compte tots els aspectes de la tecnologia, sense encobrir-ne cap.

Pel que fa a la MAT, em sembla del tot necessària. Un bon resum a El Periódico d'avui escrit per Joan Vila. No tinc clar però que soterrada "impacti" menys que aèria estètica a banda.

Salut i independència!

catalunya.ffw ha dit...

Estic amb tu. Nuclears? Sí, gràcies!

http://catalunyafastforward.blogspot.com/2006/11/nuclears-s-gracies.html

Salut,
Marc

Salva ha dit...

Anònim, estic d'acord, cal solucionar el tema dels residus

Marc, no tinc clar que nuclears sí, el que dic és que, sobretot, parlem-ne

Salva ha dit...

Comentaris publicats a Directe.Cat:

06.07.2008 ! 23.23 h
#3 Salva
Montserrat i Indibil, reflexions interessants. El que és important és que, sense prejudicis, parlem de les necessitats energètiques que tenim i com les podem satisfer, sense condicionants previs. Nuclears sí o no? Parlem-ne!

06.07.2008 ! 12.03 h
#2 Indibil ! Barcelona
Més que fer noves centrals, potser fora millor tancar les actuals i substituir-les per d'altres que generessin la mateixa energia però d'una manera més segura, més eficient i amb menys residus. No ens podem permetre perdre el know-how nuclear però tampoc convertir-la en font única, millor mantenir el percentatge actual sobre el total i augmentar el de les renovables. Es lamentable veure com vam ser els pioners tan en eólica i solar i no vam ser capaços de desenvolupar-les, cosa que ens ha fet perdre coneixement, oportunitats de negoci i creació d'empresses capdavanteres en aquests camps, cosa que sí han sabut fer en Navarra amb l'eólica o Andalusia amb la solar.

Respecte a la MAT, està clar que l'Estat espanyol no compleix les directives europees respecte a percentatge d'interconnexió entre Estats, però el meu dubte és, compleix Catalunya aquests percentage d'interconnexió amb França d'una banda, i amb l'Aragó i el Pais Valencià de l'altra? Perque a veure si no es un problema nostre i sí que estem, a nivell energètic català, prou bé interconnectats, i es un problema dels espanyols que volen que els hi resolem passant per casa nostra ...

04.07.2008 ! 20.57 h
#1 Montserrat Mata Dumenjó
A Catalunya l'energia nuclear és el 60% de l'energia elèctrica consumida, per tant al nivell francés, un pes bastant més alt del recomentat des del punt de vista d'equilibri energètic, fins i tot pels pro-nuclears, cal tenir en compte que la generació amb nuclears és poc regulable, per tant s'ha d'associar a altres font més adaptables a la demanda, i per tant molta nuclear limita altres fonts no regulables i implica una alta dependència d'altres sistemes amb més font font regulables.
Per altra banda la generació nuclear necessita una inversió molt gran i per tant grans captitals, que a Catalunya no tenim.
I finalment recordar dos dades d'àmbit més general lligades a aquesta tecnologia, una dada és que l'energia nuclear és una energia associada al poder militar, per tant els pobres no hi tenen dret sobretot si són ambiciosos (a veures si resultés que utilitzen la força per situar-se al món....) i l'altra dada és que el problema dels residus no està resolt....
Crec que és millor invertir en altres tecnologies més autoctones i fer-los el lloc que ara a Catalunya no tenent (només al voltant d'un 4% de la energia consumida a Catalunya és d'origen renovable quan a la unió europea és parla ja del 20%....).