dimecres, 11 de juny de 2008

Neocomunistes o neocoms

No sé com anomenar-los, però neocomunista sembla prou correcte. Bàsicament és aquella esquerra hereva dels partits comunistes, que segueixen defensant una gran intervenció pública i impostos quant més alts millors, que fan una crítica sistemàtica i indiscriminada a tots els empresaris, i que tenen com a referents a Castro, Chávez o Morales. Ells s’anomenen ecosocialistes, socialistes o d’esquerres de debò. Altres els anomenen directament esquerra tronada o comunistes. Jo els anomeno neocomunistes o neocoms, inspirat justament en ells, que parlen dels neoliberals o neocoms.

Per què neocomunistes? Perquè són una evolució de les postures comunistes (o marxistes, o troskistes, o alguna altra derivada) que tenien o que encara tenen, adaptats al món actual. Perquè és el que millor els defineix a ells o al model de societat que defensen. I perquè no em sembla just anomenar-los ecosocialistes, socialistes o esquerra transformadora per respecte al que signifiquen aquestes paraules i els seus referents, com podrien ser els verds alemanys, els socialistes suecs o Lula Da Silva respectivament.

No és pejoratiu, és descriptiu: neocomunista o neocom. Alguna altra suggerència?

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Em sembla presuntuòs que es possra-lis l'etiqueta de neo. De "nous" en tenen més aviat poc. Segueixen amb la mateixa idiologia i ho veus quan parlen: dialèctica, contradiccions, capital.... Jo els dira més aviat retro-cons. Els escau millor.

Marc Nieto

Salva ha dit...

Comentaris de la web grup Hayek:

Paleocomunistes és un terme que s'hi ajusta més.

Escrit per: Àngel el dia 02-08-2008 11:40:00

I no ens oblidéssim dels paleosocialistes!


Escrit per: Àngel el dia 02-08-2008 11:51:13

Jo afegiria el paleocomunista subconscient que envaeix i contagia els mitjans de comunicació. Els "neocoms" (un nom molt ben trobat -Enhorabona-) tenen sous burgesos i habitatges en els millors barris. La butxaca a la dreta i el cor a l'esquerra... és tan recomfortant....


Escrit per: Artur el dia 06-08-2008 01:35:08

Paleo o paleto?ells parlen de neocons.Han d'entendre...


Escrit per: joan el dia 09-08-2008 01:01:19

Mhhh, "neocom" sona bé, pero a l'hora de pronuciar es molt semblant a "neocon". Seria millor "neocomu" o directament amargats.


Escrit per: Noel el dia 14-08-2008 16:20:13

Gràcies per les suggerències! it això, algunes no m'acaben de convèncer, pel caràcter ofensiu que podrien tenir.


Escrit per: Salva el dia 29-08-2008 23:20:01

El senyor Chávez és keynessià i socialdemòcrata i fa alguna mesura comunista. Almenys pel que fa a les seves "Missiones". A per cert, abans Igualtat que llibertat companys liberals. Perquè tal com va dir Lenin de que serveix la llibertat s'hi t'estàs morint de gana?


Escrit per: Joan Gil el dia 10-09-2008 11:24:39

Joan Gil, la llibertat et serveix precisament perquè no et moris de gana, per no haver de dependre de ningú per sobreviure. Les polítiques de Lenin van provocar una època de fam tan bèstia que es va endur 5 milions de soviètics al 1921. Després el gran comunista Lenin va liberalitzar una mica la cosa perquè es va adonar que fins i tot els grans líders s'equivoquen.


Escrit per: Pau el dia 12-09-2008 10:16:56

Qui ens ho havia de dir que ens veuríem en aquesta situació eh?Friso per llegir les anàlisis hayekeres del bilió i mig d'euros que, pel cap ben baix, costarà tota la broma...


Escrit per: popota el dia 22-09-2008 22:54:37

Salva ha dit...

Comentaris del la web del Directe.Cat:

18.06.2008 ! 12.05 h
#1 Jordi ! Barcelona
Doncs sí un suggeriment, planteja't per quin motiu els Verds alemanys estan en el mateix grup europeu i en la mateixa aliança internacional que els ecosocialistes catalans. En els ecosocialistes catalans potser hi ha alguns neocomunistes, però la línia general del partit no es diferencia pas gaire dels tres referents que has citat. I sinó explica'ns quines són les diferències...