dimarts, 27 de maig de 2008

Homes del temps i caps de setmana

Em comenta un amic que no sé quin poble ha fet una queixa a TV3 perquè l’home del temps va pronosticar que plouria el cap de setmana i que per tant menys gent aniria a la fira que organitzaven. No em queda clar si proposaven que digués que no plouria, si ells pensaven que no plouria, o si proposaven que no digués res. En tot cas, va ploure, i l’home del temps la va encertar.

Aquesta queixa és recorrent: el sector de l’hosteleria es queixa moltes vegades de què les prediccions de pluja o de mal temps de les televisions desincentiven que la gent faci escapades els caps de setmana, amb els conseqüents perjudicis econòmics per ells. Aquestes queixes s’accentuen quan no encerten les seves prediccions.

Més enllà de què els homes del temps han de dir el que pensen, sense condicionants externs, i que el sector de l’hosteleria o qui vulgui els pot criticar, hi ha una qüestió de fons, i és saber si en general l’encerten o no. En aquest sentit és interessant l’article publicat fa unes setmanes en un dels meus blogs preferits, Freakonomics, on es fa ressò d’un estudi sobre aquesta qüestió (How Valid Are T.V. Weather Forecasts?). Desconec si hi ha articles semblants més propers.

En aquest estudi s’analitza durant 220 dies la previsió del temps de vàries televisions de Kansas i es compara amb el temps que finalment va fer. Algunes de les conclusions (recordem-ho, a Kansas) són que totes les televisions en mitjana tenen el mateix percentatge d’encert o d’equivocació, que la diferència entre les previsions de les diferents televisions són mínimes, que existeix una gran incertesa en la previsió del temps a més de tres dies vista, i que les televisions encerten que plourà l’endemà poc més del 50% de les vegades. També afirma que les televisions no fan un seguiment de l’evolució de les seves prediccions respecte al temps que acaba fent, i que prioritzen la capacitat de comunicació, carisma o aspecte físic dels presentadors respecte les seves capacitats meteorològiques (quan vivia a Nova York em va sorprendre descobrir que l’home del temps que seguia, Jack Rico, no era meteoròleg, sinó periodista).

La conclusió principal (a Kansas, no sé si a Catalunya): No planifiquis el cap setmana en base a les previsions del temps que donen a televisió a menys que sigui dijous. I si pots esperar a divendres, millor.

(Publicat al Directe.Cat)

1 comentari:

Salva ha dit...

Comentaris publicats a Directe.Cat:

29.05.2008 ! 11.16 h
#4 VG
No crec que els meteorolegs la caguin més, en les seves previsions, que els economistes.

27.05.2008 ! 16.52 h
#3 Salvador Garcia
Fua, no tinc cap casa rural, ja m'agradaria. Desconec si en general l'encerten o no a Catalunya, si tens informació comparteixa-la que segur que és interessant. En tot cas, l'encertin o no, els homes del temps han de dir la seva sense condicionants

27.05.2008 ! 13.17 h
#2 Jordi
Tota aquesta gent que es queixa o s'ha queixat, hosteleria en general, sports de mar o muntanya, festes majors o firaires, etc, etc, només es queixen si es pronostica mal temps i no s'encerta. Però mai he vist que es queixessin en el cas que es pronostiqui bon temps i en arribat el moment, plou o neva. A cony !!! Llavors ja han fet els calers i calaix, i per tant, als consumidors que els donin pel sac.

27.05.2008 ! 11.08 h
#1 Fua ! Fua fua
Fua fua, et superes, deixa'm que t'expliqui amic: El clima mediterrani (com be dius) no te res a veure amb el de Kansas, i les previsions a Catalunya, tenen un alt grau d'acert... Que potser tens una casa rural?