diumenge, 11 de maig de 2008

Basté, Arenas i Terribas

(Publicat a E-notícies)

Crec fermament en la necessitat imperiosa de la independència dels mitjans de comunicació i la dels seus professionals. Com tot, hi ha periodistes que m’agraden més o menys, però valoro per sobre de tot la seva independència, objectivitat i compromís, estigui d’acord o no amb les seves idees o en com les expressen. És fonamental per enfortir la nostra qualitat democràtica tenir un quart poder fort i independent del poder polític i dels grups de pressió.

En aquest sentit aquesta setmana tres periodistes m’han fet tornar la il•lusió en uns mitjans de comunicació i periodistes independents i forts.

Jordi Basté ha denunciat de forma valenta i directa de l’empresonament del Franki per ultratge a la bandera espanyola en un mitjà del grup Godó. Sandra Arenas s’ha fet ressò d’ un informe que desacredita la candidatura de Puigcercós-Ridao i que fa posar els cabells de punta a qualsevol defensor de la pluralitat, coherència i respecte a la diferència, posant en perill (apart d’haver rebut crítiques molt dures i injustes) una relació de confiança amb dirigents polítics que potser continuaran controlant ERC a futur. Mònica Terribas ha sofert les pressions del diputat socialista Manuel Mas que demanava la seva destitució com a presentadora de TV3 per la seva entrevista al president Montilla, a l’haver-li fet una entrevista rigorosa i contundent, tot i que a més sabia que podia ser elegida directora de TV3 i aquesta llibertat podria no beneficiar-la. Per ser just, molts altres professionals i mitjans de comunicació reben aquestes i altres pressions, explícites o no, públiques o privades.

A ells i a tots els periodistes que lluiten cada dia per explicar amb llibertat el que ens envolta, el meu agraïment i el meu suport. Visca la llibertat!

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Visca la llibertat? La llibertat d`expresió? La llibertat a la intimitat? Pregúntali al teu amic Barté que en pensa del cas de la germana de la Leticia... te o no te dret a intimitat? Tenen dret els periodistes a fer el que fan amb la vida privada de les persones?

Salva ha dit...

Hola anònim,

El Basté no és el meu amic, tot i que m'agradaria coneixe'l.

Respecte la germana de la Letizia, penso que és un abús que no es respecti el seu dret a la intimitat, i que haurien de ser els propis mitjans els que haurien de respectar-la sense que ella ho hagués de demanar.

Com regular-ho o gestionar-ho, però, se m'escapa. Hauria d'existir un codi ètic, autoregulació o alguna cosa semblant que evités la vulneració del dret a la intimitat de les persones, però que al mateix temps no limités el dret a la llibertat d'expressió o d'informació.

Dit això, visca la llibertat, i visca la llibertat d'expressió.

Salva ha dit...

Comentaris publicats a la web de l'e-notícies:

Inxènius (Barcelona) · 13-05-2008 15:03 h.

Personalment em va encantar quan la Terribas va dir que tenia "més bon rotllo" amb Josep Piqué que amb d'altres polítics d'esquerra. Vaig trobar que era un gran exemple de com algú pot ser compromès i professional a la vegada. Gràcies, Mònica.

Inxènius (Barcelona) · 13-05-2008 15:02 h.

I no només COM o BTV, també els TN de TV3. "Bush i el PP sempre són dolents, facin el que facin, i els palestins i la gent d'esquerres sempre son bons, facin el que facin". Aquest és el paradigma del periodista pijoprogre acrític; són la majoria.

inxènius (Barcelona) · 13-05-2008 14:59 h.

..i d'altres informen sempre fidels al partit, sense cap esperit crític o cap afany de burxar en les contradiccions de TOT discurs (només ho fan Terribas i Cuní); després hi ha els que en comptes d'informatius fan mítings (Losantos) o doctrina (COM, BTV)

Inxènius (Barcelona) · 13-05-2008 14:56 h.

A veure, una cosa és independència i oferir informació contrastada i l'altre no tenir opinió o ideologia. Tots els mitjans i tots els professionals tenen ideologia; d'aquest alguns ofereixen informació de qualitat (Terribas) i d'altres informació...

Paris (Barcelona) · 13-05-2008 12:42 h.

L'article m'ha semblat d'un sonat. Ho he entès tot: el xicot és de RCAT (una mena de nou Partit que no ha votat ningú) i no pas d'ERC

Anna (Vallès) · 13-05-2008 11:32 h.

Els de RCAT acabareu tots a CiU. Ets patètic xato, molt patètic. Només feu que embrutar el nom d'ERC, No treballeu per fer erc gran sinó per convertir-la en la vosta joguina. El vostre discurs és excloent de debò.

Arnau Estanyol (Sant Boi) · 11-05-2008 16:24 h.

Si, Eulalia, Gimenez Losantos a la Cope també s'expressa amb llibertat i no es independentista. A ell també gracies per oferir-nos les noticies tan rigorosament contrastades i, sobre tot, no independentistes.

Salvador Garcia-Ruiz (Sabadell) · 10-05-2008 14:01 h.

Eulàlia, sí, agraïment a tots (com diu l'últim paràgraf de l'escrit).

Eulalia (Barcelona) · 10-05-2008 05:21 h.

I a tots els altres que s'expressen amb llibertat sense fer-se ressó de campanyes independentistes, no?.

Josep Cabana ha dit...

Hola Salva.
Parlant del Basté, ja ha fet en pocs dies, dues entrevistes a en Puigcercós. saps si ha fet alguna entrevista a algun altre candidat?
Salutacions i independència.
Reagrupem-nos.