dimarts, 18 de març de 2008

Delinqüent de l’aigua (continuació)

He rebut varis emails comentant l’article Delinqüent de l’aigua (http://salvallibertat.blogspot.com/2008/03/delinqent-de-laigua.html). En general són emails de solidaritat amb l’Àlex, demanant que li deixi jugar més amb l’aigua quan el banyo.

Una informació però que m’ha donat molt a pensar és la que m’ha enviat el Jaume Casanova des de NY. Em passa la informació de l’ús de l’aigua a Catalunya, Espanya i Europa:

- Usos agrícoles: Europa 26%, Espanya 79%, Catalunya 49,2%
- Usos domèstics: Europa 21%, Espanya 14,5%, Catalunya 18%
- Usos industrials: Europa 53%, Espanya 6,4%, Catalunya 32,8%

Veient aquestes dades sembla clar que un dels principals problemes/reptes de la gestió de l’aigua a Catalunya, i encara més accentuat a Espanya, és l’ús agrícola que se’n fa. És a dir, que les campanyes de conscienciació ciutadana estan bé, però el problema de fons passa per l’ús massa extensiu de l’aigua per usos agrícoles, a més del desperdici ja comentat dels 11 milions de litres al dia que es perden per mala gestió. Cal actuar sobre l'ús domèstic de l'aigua, però sobretot sobre el seu ús agrícola, ja que representa el 49% i 79% del consum a Catalunya i Espanya respectivament. Desconec si a més hi ha subsidis creuats (també en l’aigua) dels ciutadans als pagesos, pagant un preu més elevat els ciutadans a les seves cases que els pagesos per les seves terres.

Seguiré anant amb cura amb l’ús de l’aigua, i no ompliré massa la banyera encara que l’Àlex m’ho demani. Però si ho faig una mica em sentiré menys culpable, menys delinqüent, a l’espera de que se solucionin els del 11 milions de litres que es “tiren” cada dia, i que es realitzin polítiques públiques d’optimització de l’aigua en usos agrícoles. El que he d’acabar de decidir és si compro una piscineta per aquest estiu.